Naar hoofdinhoud Naar footer

Databank erkende interventies gehandicaptenzorg

Op het juiste moment het juiste doen op de juiste manier. Daar draait het om in de gehandicaptenzorg. Zodat je mensen met een beperking zo goed mogelijk helpt om een waardevol leven te leiden. Gezond, actief en veerkrachtig! Maar hoe weet je wat juist is? Wat werkt en wat niet?

Interventies zijn aanpakken die beproefd zijn en goed zijn afgestemd op de behoeften van mensen met een langdurige zorgvraag. In de Databank Interventies kun je kiezen uit interventies die goed uitvoerbaar, onderbouwd en onderzocht zijn! Sommige interventies richten zich op het voorkomen van problemen. Anderen op het aanpakken van problemen.

YouTube video thumbnail

Over de Databank

Wat zijn de voordelen om een kijkje in de Databank te nemen? In ieder geval dat je interventies kunt inzien en vergelijken. Zoek en filter vooral ook eens op type zorg, doelgroep, thema en erkenningsniveau. Kies je ervoor om een interventie in te zetten? Dan ga je doen wat werkt in de praktijk en kun je erop vertrouwen dat de interventie goed uitvoerbaar is. Goed om te weten is dat de aanpakken onafhankelijk zijn getoetst door een erkenningscommissie. Ga naar de Databank Interventies.

Over de erkenningsniveaus

De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van kennisorganisatie Vilans beoordeelt regelmatig interventies. Er zijn verschillende niveaus van erkenning mogelijk. Namelijk:

  • Goed onderbouwd - Dit betekent dat de aanpak van de interventie duidelijk beschreven is. Er wordt uitgelegd waarom de aanpak waarschijnlijk werkt. Hierbij is gebruik gemaakt van wetenschappelijke theorieën en onderzoek. Ook is aangetoond dat de interventie uitvoerbaar is in de praktijk.
  • Aanwijzingen voor effectiviteit - Dit betekent dat de aanpak van de interventie duidelijk beschreven is. Ook betekent het dat uit onderzoek blijkt dat de interventie werkt (effectief is). Een interventie kan beoordeeld worden als 'effectief volgens eerste aanwijzingen’, ‘effectief volgens goede aanwijzingen’ of ‘effectief volgens sterke aanwijzingen’. 

Ook een interventie laten erkennen?   

Heb je een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicaptenzorg? Is jouw interventie ook interessant voor anderen? Meld deze dan aan voor het erkenningstraject. Ga naar de pagina 'interventie aanmelden' en vind meer informatie over hoe dat werkt.

Lees meer over interventies