Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

ZonMw: van onderzoek tot praktijk

Gepubliceerd op: 26-09-2022

Laatst bijgewerkt op: 15-01-2025

ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn, stimuleert het gebruik van deze kennis en signaleert kennisbehoeftes. Via het Kennisplein Gehandicaptensector houden we je op de hoogte van de nieuwste kennis en producten uit onze projecten. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende ZonMw-programma’s, lopende en afgeronde projecten.

Wat heb ik aan onderzoek?

Is onderzoek een ver-van-je-bed-show? Absoluut niet! Onderzoek kan jouw werk juist verrijken. De onderzoeksvragen van de projecten komen voort uit vragen uit de praktijk. De ZonMw-projecten hebben de afgelopen jaren veel nuttige kennis, ervaringen en handige hulpmiddelen opgeleverd die je direct in je dagelijkse werk kunt gebruiken. Een aantal van deze tools zijn nu overzichtelijk bij elkaar gezet in een praktische toolboek, zodat jij er snel mee aan de slag kunt.

Inkijkversie boekje: Praktisch toolboek ZonMw

ZonMw-programma’s

Meerdere ZonMw-programma’s leveren producten en kennis op voor de gehandicaptensector. Deze programma’s zijn onder andere Gewoon Bijzonder, Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO), Passende Zorg binnen de Wlz en de Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen. De programma’s richten zich op kennisontwikkeling, kennisgebruik en innovatie op verschillende thema’s die kunnen bijdragen aan opleiding en professionalisering.

Gewoon Bijzonder

Gewoon Bijzonder wil de kwaliteit van bestaan verbeteren van mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking en niet-aangeboren hersenletsel door met kennis bij te dragen aan betere zorg en ondersteuning. 

Lopende projecten

Op dit moment lopen er veel verschillende onderzoeken en projecten. Op de website van ZonMw vind je een overzicht. De grotere onderzoeksnetwerken hebben een eigen pagina op het kennisplein, hier houden we je op de hoogte van het doel en de uitkomsten van deze onderzoeksprojecten.

Afgeronde projecten

Na meer dan 8 jaar heeft Gewoon Bijzonder een hoop opgeleverd. Zo zijn de onderzoeksnetwerken ontstaan en hebben verschillende ‘In het Vizier'  trajecten plaatsgevonden. Alle afgeronde projecten van Gewoon Bijzonder vind je hier. Naast  grotere, langdurige projecten hebben we ook kleinere, lokale projecten gefinancierd. Hierbij draait het niet om onderzoek, maar een directe stimulans voor de praktijk. De implementatieprojecten uit de stimuleringsronde en de Onderwijsvouchers zijn hier een mooi voorbeeld van: Zorgprofessionals voor de klas

Langdurige zorg en ondersteuning

Met het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) wil ZonMw zorgonderzoek en zorginnovatie in de langdurige zorg en ondersteuning stimuleren. Het richt zich op kwetsbare doelgroepen met een langdurige zorgvraag, zoals ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. LZO heeft de ambitie om de kwaliteit van leven van deze mensen te verhogen, het werkplezier van zorgprofessionals te vergroten en een bijdrage te leveren aan de houdbaarheid van de zorg als geheel.

Lopende projecten

Op dit moment lopen er veel verschillende projecten. Op de website van ZonMw vind je een overzicht.

Afgeronde projecten

Sinds 2018 zijn er binnen LZO meer dan 100 grotere en kleinere projecten afgerond. Veel van de langdurige projecten waren gericht op de praktijk en stelden het perspectief van de cliënt centraal. Gezamenlijk hebben deze projecten bijgedragen aan de vorming van een innovatieve en duurzame kennisbasis voor de langdurige zorg en ondersteuningssector. Met kortere projecten als stimuleringssubsidies en onderwijsvouchers is de dagelijkse zorgpraktijk van zorgprofessionals direct gestimuleerd. Een voorbeeld hiervan is het ontwikkeltraject Onbekend Talent. Alle afgeronde projecten van LZO vind je hier.

Academische werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen (AWVB)

Het programma Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen is erop gericht om de kwaliteit van de gehandicaptenzorg te verbeteren en tot een adequate kennisinfrastructuur te komen.

In dit programma krijgen 6 Academische Werkplaatsen meerjarige financiering voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, samen met de zorgpraktijk en het onderwijs. In de Academische Werkplaatsen werken zorgverleners, onderzoekers, onderwijsinstellingen en beleidsmakers samen aan langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

De 6 Academische Werkplaatsen die financiering ontvangen vanuit het ZonMw-programma zijn:

1. Academische Werkplaats Viveon ('s Heeren Loo–VU), Amsterdam

2. Academische Werkplaats Sterker op Eigen Benen, Nijmegen

3. Academische Werkplaats GOUD, Rotterdam

4. Academische Werkplaats Affect-us, Amsterdam

5. Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tilburg

6. Academische werkplaats EMB, Groningen

Deze werkplaatsen hebben zich verenigd in de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen. Bij de associatie zijn meer netwerken aangesloten dan alleen de werkplaatsen die financiering krijgen vanuit het ZonMw-programma Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen.

Passende Zorg binnen de Wet langdurige zorg

Passende Zorg binnen de Wet langdurige zorg wil dat passende zorg beter als norm ingezet kan worden door zorg- en ondersteuningsprofessionals voor cliënten in de langdurige zorg. Het programma bouwt aan meer kennis over de effectiviteit van zorg gefinancierd vanuit de Wlz. Daarnaast is het gericht op het vergroten van de toegankelijkheid, toepasbaarheid en doorgeleiding van deze kennis naar zorgorganisaties en zorgprofessionals.

Lopende projecten

Op dit moment lopen er 9 projecten van de eerste ronde 'Kennisontwikkeling Passende Zorg binnen de Wet Langdurige Zorg'. Op de website van ZonMw vind je een overzicht. Momenteel staat de subsidieoproep voor de uitgewerkte aanvragen van de tweede ronde Kennisontwikkeling op onze website. In de loop van 2025 zullen er meer projecten starten die zich richten op het ontwikkelen en implementeren van kennis. De projecten van de subsidieronde ‘Op naar erkenning’ zullen begin maart 2025 van start gaan.

Nieuwsbriefspecial  

Via de ZonMw-nieuwsbriefspecials van het Kennisplein kun je het laatste nieuws volgen uit de ZonMw-projecten. We lichten hierin relevante inzichten, praktische producten en ervaringen daarmee van onze projecten uit. De nieuwsbriefspecial verschijnt twee keer per jaar en ontvang je door je te abonneren op de reguliere nieuwsbrief van het Kennisplein Gehandicaptensector. 

Zelf subsidie aanvragen voor je project?

Met gerichte programma’s stimuleert ZonMw innovatie in de gezondheidszorg. Heb je een idee dat aansluit bij één van de openstaande subsidieoproepen dan kun je dat idee als subsidieaanvraag indienen. Hier vind je alle openstaande subsidieoproepen die relevant kunnen zijn voor de gehandicaptenzorg: Subsidies | ZonMw

Downloads