Leidraad Oud en Gelukkig
Gepubliceerd op: 01-02-2022
Laatst bijgewerkt op: 09-07-2023
Leidraad Oud en Gelukkig helpt je bij het begeleiden van ouderen met verstandelijke beperkingen. De leidraad bestaat uit een visie en een overzicht van 60 online kennisproducten.
Met de producten uit de leidraad kun je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel off- als online te gebruiken.
60 kennisproducten
Uit de inventarisatie binnen 'Ouderen in het vizier 1' bleek dat begeleiders, stafmedewerkers, onderzoekers, verwanten en ouderenadviseurs met deze kennisproducten werken en deze aanraden aan anderen.
Voor wie?
Deze leidraad is voor directe begeleiders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken en alle anderen die in de langdurige gehandicaptenzorg betrokken zijn bij de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Ook is de leidraad bedoeld voor mantelzorgers en voor professionals, beleidsmakers en huisartsen in de ouderenzorg, thuiszorg of welzijnswerk die deel uitmaken van de ketenzorg of een individueel ondersteuningsnetwerk.
Tips
Met de producten uit leidraad 'Oud en Gelukkig' kun je de ondersteuning van ouderen met een verstandelijke beperking verbeteren. Maar hoe pas je de leidraad toe in je organisatie? Lees de tips voor het toepassen van de leidraad Oud en Gelukkig.
Hoe lees je de leidraad?
Bij alle kennisproducten vind je een casus met daarin een ondersteuningsvraag. Daarna lees je informatie over: doelgroep, bijbehorende domeinen van kwaliteit van bestaan, toelichting op het kennisproduct, ervaring met het product en informatiebronnen.
Groepen ouderen
Binnen de groep ouderen met verstandelijke beperkingen vind je verschillende subgroepen. Je ziet bij een kennisproduct steeds bij welke van deze groep(en) dat hoort:
- Vitale ouderen
- Ouderen met moeilijk verstaanbaar gedrag
- Ouderen met ernstige meervoudige beperkingen
- Ouderen met psychogeriatrische problematiek
- Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen
Visie achter de leidraad en producten
Deze leidraad richt zich op ouderen met verstandelijke beperkingen die, vooral vanwege hun verstandelijke beperkingen, ondersteuning ontvangen of ondersteuning nodig hebben. Het gaat om ouderen die zelfstandig wonen tot ouderen die volledige verzorging en verpleging behoeven, eventueel met gedragsregulering (mensen met ZZP 3VG t/m 8VG). Lees meer over de visie achter de leidraad en de producten.
Ontwikkeling Leidraad Oud en Gelukkig
De leidraad komt voort uit het project Ouderen in het Vizier. Dit is een project binnen het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Ook de informatie uit de Toolkit Ouderen van de VGN is hierin verwerkt
Feedback
Graag horen wij wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil je feedback met ons delen? Vul dan het feedbackformulier in.