Strategieën bij werken aan inclusie: Persoonlijke Toekomst Planning (PTP)
Gepubliceerd op: 09-11-2021
Met Persoonlijke Toekomst Planning (PTP) achterhaal je de dromen en wensen van een persoon. En werk je samen aan het realiseren daarvan.Beth Mount is de bedenker van de methode en deze wordt door zorgprofessionals in Nederland toegepast.
Het doel van PTP is om personen zelf, met behulp van naasten, vorm te laten geven aan het eigen leven. De wensen van de persoon zelf zijn altijd het uitgangspunt en zijn altijd leidend. Zo kiest de persoon zelf wie er bij de toekomstplanning betrokken worden. Na het formuleren van de droom wordt er gewerkt aan het realiseren van de droom. Dit gebeurt ook weer met behulp van naasten en het eigen netwerk.
Belangrijk bij PTP is dat de dromen over een goed leven en de weg er naar toe ook gevisualiseerd worden. PTP is door Beth Mount ontwikkeld en wordt door meerdere gespecialiseerde personen toegepast in Nederland.
Persoonlijke Toekomst Planning
Bij persoonlijke toekomst planning ga je een traject door met elkaar, met meerdere ontmoetingen en gesprekssessies. Bij PTP zijn in principe altijd een gespreksleider (facilitator) en een tekenaar aanwezig.
De volgende onderdelen komen aan de orde bij een toekomstplanning:
- Verhaal
- Droom
- Nachtmerrie
- Talenten
- Actiepunten
Als we dit wat nader uitwerken worden in het proces de volgende stappen gevolgd:
- Voorbereiding
- Stap 1 wat is een goed leven
- Stap 2 de levensweg
- Stap 3 Ik word blij van …..
- Stap 4 ik word niet blij van ….
- Stap 5 wat zou jij doen?
- Stap 6 wat ben je dan?
- Stap 7 wat gaan we doen?
- Stap 8 aan de slag de eerste stappen zetten
Ga hier naar het werkboek 'Het is mijn leven!'
Esra houdt ervan om in bad te gaan, dat doet zijn lijf goed. De ouders van Esra kunnen samen met Esra de wens formuleren om dagelijks in bad te mogen. De gedragsdeskundige van de organisatie waar Esra woont brengt met de methode persoonlijke toekomstplanning de wensen in kaart. Ze tekent deze op een poster en maakt samen met de betrokkenen uit het netwerk en de begeleiders een plan om de wens van Esra te realiseren. De moeder van Esra is blij verrast dat ze er zo serieus mee aan de slag gaat en er een plan op maat gemaakt wordt waar Esra van opbloeit. Waar kan een begeleider de methode Persoonlijke Toekomstplanning eigen maken?
Onderbouwing bruikbaarheid
Practice based en research based. Kennis op basis van praktijkervaring en onderzoek in Amerika.
Beoordeling:
Deze methode richt zich op mensen met een verstandelijke beperking en inclusie. De methode is niet speciaal gemaakt voor mensen met EMB, maar is ook voor hen toepasbaar. Erwin Wieringa van Stichting de Toekomst en Anne Wibaut van Inclusion lab maken zich sterk voor deze methode en doelgroep. Stichting de Toekomst is ontstaan in de Verenigde Staten, gebaseerd op het werk van Dr Beth Mount en Inclusion Press, Jack Pearpoint, Lynda Kahn en John O’Brien. De Stichting is licentiehouder van Partners in Policymaking in Nederland. Het is een bewezen effectieve strategie (met duidelijke wortels en breed toegepast) in de VS.
Meer weten over Persoonlijke Toekomst Planning
- Pagina over PTP in Canon Gehandicaptenzorg
- Werkboek 'Een goed leven voor..' (pdf, download onderaan de pagina)
- Zorgwijzer: alles over Wet langdurige zorg
Ga verder binnen het leerplatform Hard/t voor inclusie
- Ga verder naar Strategieën om te werken aan inclusie: Sociale rolversterking
- Leerplatform Hard/t voor Inclusie
Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.
Downloads