Veranderingen in de zorg - Mirjam
Gepubliceerd op: 06-05-2019
Laatst bijgewerkt op: 13-11-2024
Mirjam woont in Goes en is 38 jaar. Al heel jong woonde ze in een zorginstelling met 24-uurszorg. Veilig en onder voortdurend toezicht. Maar Mirjam wilde meer zelfstandigheid. Ze was dus blij toen de instelling gesloten werd en iedereen verhuisde naar gewone woonwijken. Uiteindelijk heeft ze het, met steun van haar ouders, voor elkaar gekregen de zorginstelling helemaal te verlaten. Nu woont ze zelfstandig in een studio en heeft ze haar eigen tuintje. Mirjam is heel mondig en komt altijd op voor anderen die dat minder goed kunnen. Ook spreekt ze vaak voor grote groepen.
Ondersteuning
Mirjam heeft een PGB en wordt daarbij geholpen door een bureau. Daardoor kan ze haar eigen keuzes maken en dat geeft haar veel vrijheid. Mirjam gebruikt haar PGB voor haar werk/dagbesteding bij de LFB. Ook heeft ze hulp bij het huishouden. Soms heeft ze ook verpleegzorg aan huis. Mirjam heeft namelijk een stofwisselingsziekte waardoor het soms minder goed gaat met haar gezondheid. Daarnaast heeft ze een vorm van autisme die ervoor zorgt dat ze moeilijk met emoties kan omgaan. Af en toe is het een chaos in haar hoofd. Dan kloppen de puzzelstukjes niet meer, zegt ze.
Veranderingen
Mirjam wil heel graag haar PGB behouden. Ze wil niet meer terug naar zorg in natura. Mirjam heeft hulp van ‘Plots’, zij zijn voor haar achter de gemeente is aangegaan. Dat zorgde ervoor dat ze een brief kreeg waarin stond dat ze haar PGB mag houden. De gemeente inmiddels een brief gestuurd met daarin de toekenning van de dagbesteding en het werk bij de LFB. Mirjam heet de afgelopen zomer een Prokkelstage gedaan bij de afdeling WIZ van de gemeente Goes. Daar heeft ze haar verhaal kunnen doen en kunnen aangeven waar ze tegenaan loopt.
Keukentafelgesprek
Mirjam hoefde geen keukentafelgesprek te voeren. Daar is ze blij om, want dan moet je weer opnieuw je verhaal doen. Ze vindt dat de gemeente al veel eerder had moeten uitzoeken met welke doelgroep ze te maken hebben. Ze hadden werkbezoeken moeten afleggen in plaats van achter hun bureau blijven zitten. De gemeente zou hier zorgvuldiger mee om moeten gaan.
Tips van Mirjam
Voor de gemeente:
- Kijk goed naar de mensen en niet alleen naar het geld.
- Als mensen echt zorg nodig hebben, geef dat dan ook.
- Verwacht niet dat mensen met een beperking hulp van de buren vragen. Ze hebben professionele hulp nodig.
- Zet mensen in die verstand hebben van een beperking verdiep je daarin.
- Werk meer samen met andere gemeenten en zorg overal voor hetzelfde beleid. Dat haalt veel onrust weg bij mensen.
Voor de politiek:
- Denk na voordat je grote besluiten neemt.
- Verplaats je in mensen met een verstandelijke beperking en hun leven.
- Zorg dat het meteen goed is voordat je wat verandert.
Tot slot
Een bekend persoon uit de politiek, Jetta Klijnsma, heeft zelf een beperking. Ze vindt dat iedereen in een gewoon bedrijf moet werken, met of zonder beperking. Maar niet iedereen kan dat. Mirjam zou dat graag een keer persoonlijk willen vertellen aan Jetta Klijnsma.