Naar hoofdinhoud Naar footer

Zorgproject "Open mijn wereld"

Gepubliceerd op: 31-07-2017

Voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking gaat er een wereld open op het gebied van eigen regie en samen spelen.

Hoe ben je met oogbesturing in aanraking gekomen?

Aantal jaren geleden ben ik het bij toeval tegengekomen. Ik was er toen zo in geïnteresseerd dat ik het bedrijf heb benaderd voor meer informatie. Er was een mogelijkheid om de oogbesturingscomputer een maand op proef te krijgen. Hier is binnen de organisatie een korte pilot voor geweest en we zijn toen zeer enthousiast geworden.

Op welke manier voegt dit wat toe aan de kwaliteit van leven van je cliënten?

Met de pilot hebben we 7 cliënten nauwlettend gevolgd. Een van deze cliënten, ernstig meervoudig beperkt, was vroeg in de avond moeizaam te stimuleren voor activiteiten. Begeleiders boden de cliënt verschillende dingen aan, maar de cliënt reageerde hier minimaal op. Met als gevolg dat de cliënt in slaap viel. Hierdoor werd de cliënt naar bed gebracht.Toen de cliënt in aanraking kwam met de oogbesturingscomputer waar software op staat die aangepast kan worden op de interesse en niveau van deze cliënt ging er letterlijk een wereld voor hem open. De cliënt beleefde veel plezier en eigen regie, zijn avondprogramma was volledig gevuld. 'naar bed gaan, waar heb je het over'? 

Waar werd je het meest door geraakt?

Een andere cliënt binnen de pilot was zeer enthousiast over de oogbesturing. Deze cliënt vindt het fijn geregeld uitgedaagd te worden door nieuwe dingen aan te bieden. Aangezien er veel verschillende programma's in de software aanwezig zijn was er veel voor de cliënt te ontdekken. Het broertje van de cliënt was ook zeer nieuwsgierig naar deze computer, maar ook naar de vloerprojectie, omdat hij hier overheen kon lopen. Het broertje is dol op voetbal, dus er werd een voetbalspel geprojecteerd op de vloer. Omdat de vloerprojectie en de oogbesturing aan elkaar gekoppeld kunnen worden waren de cliënt en zijn broertje in staat een voetbalspel met elkaar te spelen. De cliënt deed dit met zijn ogen en het broertje met zijn voeten. Ze hadden allebei zichtbaar genoten van dit moment. Aan het eind zei het broertje; 'Dit is voor het eerst dat ik met mijn broer een spelletje kan spelen'. Hier werd ik door geraakt, dat je dit geluk door middel van deze middelen kan bewerkstelligen.

Wat was er nodig om hier te komen?

Allereerst veel sponsorwerving. Dit is gerealiseerd door 'Stichting vrienden van Estinea'. Er is een uitgebreid programma geweest om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Daarnaast is er een uitgebreide pilot gedraaid om te onderzoeken wat er in de praktijk nodig is om deze middelen in het dagelijkse leven van de cliënten terug te kunnen laten komen en hoe we het laten aansluiten bij de vraag en behoefte van de cliënt. Nadat hier goed zicht op was hebben we de andere middelen aangeschaft en geplaatst in verschillende regio's van onze organisatie.

Geen succes zonder goede mislukkingen, wat ging er mis?

Techniek in de zorg blijft in de praktijk nog best wel spannend. Er is nog veel onbekendheid rondom deze middelen dus verdiepen hierin kost tijd. Maar ook interesse is nodig en openstaan voor nieuwe dingen. Het enthousiasme dat ik en een paar collega's hadden, was er zeker niet bij iedereen. De les die ik hieruit heb geleerd is; laten ervaren en ruimte geven om te 'spelen'. Zonder enige verwachting mensen ervaring op laten doen met deze middelen, dan komen de ideeën vanzelf boven borrelen.

Welk advies geef je aan anderen?

Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden van deze middelen. Laat je ondersteunen door mensen die ervaring hebben in de praktijk met deze middelen. Zorg voor goede ambassadeurs, cliënten die zelf kunnen laten zien wat het ze oplevert. Dat werkt het allerbeste. 

Filmpje over de oogbesturingscomputer

YouTube video thumbnail

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan