Naar hoofdinhoud Naar footer

5 redenen waarom ook je trouwring af moet

Gepubliceerd op: 22-02-2024

Voor een goede handhygiëne is het belangrijk dat (hand)sieraden af moeten. Toch maak je als begeleider voor je trouwring misschien nog een uitzondering. Wat hij is glad. Of stel dat je hem verliest. In sommige zorgorganisaties worden trouwringen zelfs toegestaan, omdat ze geen zin hebben in discussie. Maar je kunt niet hygiënisch werken met een (trouw)ring om. We leggen uit waarom.

1. Je kunt niet verantwoord handhygiëne toepassen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met en verspreiding van micro-organismen. Met een ring om, kun je die handhygiëne echter niet goed toepassen. Dat geldt voor zowel het wassen als desinfecteren van je handen.

2. Die ring creërt een broedplaats voor bacteriën

Een ring is niet alleen een plek waar micro-organismen zich gemakkelijk kunnen verzamelen. Onder je ring is het warm en vochtig. Dat is een prima omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

3. Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt

Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen. Daarbij kun je zo’n virus ook mee naar huis nemen. Het probleem wordt nog groter als je een multiresistente bacterie verplaatst via je ring. Sommige cliënten zullen daar niets van merken, maar bij andere kan het grote problemen veroorzaken.

4. Handschoenen kunnen scheuren

Sommige zorgprofessionals denken dat ringen wel toegestaan zijn als ze altijd handschoenen dragen. Maar handschoenen kunnen scheuren door ringen. En soms ontstaan er hele kleine gaatjes, waardoor je zonder dat je er erg in hebt micro-organismen aan het verspreiden bent.

5. Cliënten kunnen het risico niet inschatten

Voor veel cliënten en hun naasten is het vooral van belang dat sieraden af zijn of onder handschoenen zitten, om verwonding te voorkomen (onderzoek Patiëntenfederatie Nederland). Cliënten vinden gladde trouwringen daarom niet zo’n probleem. Een trouwring hoor je om te houden. Vanuit hygiënisch oogpunt hebben ze hierin echt ongelijk. Om de cliënt en jezelf te beschermen is het zaak om ook die (gladde) trouwring af te doen.

LEES MEER OVER HYGIËNE

RIVM-onderzoek laat belang van hygiënisch(er) werken zien

8 tips om hygiënisch te werken