Educatie op Maat succesvol bij kinderdagcentrum Oikos
Gepubliceerd op: 05-02-2025
Kinderen en jongvolwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag vallen vaak buiten de boot in het speciaal onderwijs. Daarom startte Kinderdagcentrum (KDC) Oikos van Reinaerde in Utrecht begin dit jaar met het project Educatie Op Maat. Het doel van Educatie op Maat is om deze doelgroep aanvullende educatie aan te bieden op het kinderdagcentrum zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen.
Het project Educatie op Maat is een samenwerking met Sterk VO, een regionale organisatie voor passend onderwijs en STIP VSO, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Utrecht voor kinderen die ‘zeer moeilijk’ leren.
In Nederland heeft ieder kind recht op educatie. Ook kinderen met een beperking. Dit betekent niet dat ieder kind les krijgt in een leslokaal, maar wel dat ieder kind het recht heeft om zich te ontwikkelen en te ontplooien binnen zijn of haar mogelijkheden. Dat geldt voor elk niveau. Educatie draagt namelijk bij aan een samenleving waarin mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen. Net als ieder ander.
Over Reinaerde
Reinaerde biedt een breed pakket aan diensten; van wonen en dagbesteding tot logeren, ondersteuning thuis en in de wijk, behandeling en medische zorg en expertise. Dit doen we in alle 26 gemeenten van de provincie Utrecht. Bijna 3.400 mensen met een verstandelijke beperking, van jong tot oud, maken hier gebruik van. Onze 2.600 collega’s staan voor hen klaar en werken daarbij nauw samen met familieleden, vrijwilligers en andere zorgpartners.
Weinig aandacht voor educatie op kinderdagcentra
Toch zien we binnen de gehandicaptensector dat vooral kinderen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking of met lichte vormen van moeilijk verstaanbaar gedrag een plek krijgen in het speciaal onderwijs. Kinderen en jongvolwassenen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking - vooral in combinatie met moeilijk verstaanbaar gedrag - komen vaak terecht in kinderdagcentra. Hier ligt de focus niet op educatie, maar bieden de medewerkers vooral een gestructureerd dagprogramma in combinatie met intensieve begeleiding. Op deze kinderdagcentra werken logischerwijs geen gespecialiseerde onderwijzers. Ook is educatie vaak (nog) geen onderdeel van het dagprogramma.
Dit kan en moet anders
Dit kan en moet anders dachten specialistisch begeleider Odette van Burken en persoonlijk begeleider Lisanne Landzaat. Zij zijn beide werkzaam op KDC Oikos binnen de organisatie Reinaerde. Daar werken ze met kinderen met een beperking die vanwege hun complexte gedrag intensieve begeleiding nodig hebben. Odette en Lisanne namen begin dit jaar contact op met Sterk VO. Deze organisatie bracht KDC Oikos in contact met Didet Schipper, onderwijsspecialist van STIP VSO in Utrecht.
Verder kijken dan de waan van de dag
Didet en Lisanne gingen samen om de tafel om te sparren over mogelijkheden om ook voor deze doelgroep meer ruimte te creëren voor educatieve activiteiten. Zowel op groepsniveau als op individueel niveau. Samen hebben zij het afgelopen jaar Educatie op Maat gestart. Hierbij keek het team van KDC Oikos verder dan de waan van de dag, maar zette juist de groei van de ontwikkeling van het kind voorop. Dat ging met vallen en opstaan. Door uit te proberen, te passen en te meten. Maar vooral ook door het gewoon uit te proberen en met het hele team ervoor te gaan.
Kleine geluksmomentjes groots vieren
Maar het resultaat mag er zijn: er is een enorme verandering zichtbaar op KDC Oikos. Kinderen die hun dag eerst alleen binnen de muren van het kinderdagcentrum doorbrachten, doen nu zelf boodschappen in de buurt. Ze pakken klusjes op voor de buren en doen mee aan thematische wandelingen en sportactiviteiten. Ze knutselen, leren lezen en schrijven en maken kennis met gebarentaal. Op een fijne en laagdrempelige manier dagen de begeleiders de kinderen uit om zich te ontwikkelen. Op hun eigen tempo en binnen hun eigen mogelijkheden. Dit gaat misschien wat minder snel dan bij kinderen op het speciaal onderwijs en met iets meer hobbels op de weg. Maar de aanhouder wint. Door het iedere dag te blijven proberen en er samen voor te gaan, ontstaan er kleine geluksmomentjes. Die het team van KDC Oikos groots viert.