Naar hoofdinhoud Naar footer

Podcasts over de gehandicaptensector

Gepubliceerd op: 19-11-2024

Podcasts zijn populair. Dagelijks komen er nieuwe podcasts online. Ook over de gehandicaptensector. Op deze pagina vind je een overzicht van podcasts over de gehandicaptensector. Klik op de uitklapjes om de podcasts per onderwerp te bekijken. En beluisteren. Heb je een goede luistertip die ontbreekt? Laat het weten via de knop Stel je vraag aan.

Werken in de gehandicaptenzorg

Werk je in de gehandicaptenzorg of ben je benieuwd naar het werk in de gehandicaptenzorg? Deze podcasts gaan over het werken in de gehandicaptenzorg. Onderwerpen die je kunt verwachten zijn kennis delen en leren door (andermans) ervaring.

Inkijk in de gehandicaptenzorg

In Zonder Zorgen de Podcast geven Pam en Arthur een inkijk in de gehandicaptenzorg. Over de mooie kanten van het werk en de sector. Om te laten zien waarom werken in de gehandicaptensector zo mooi is. Want zonder de zorg in de gehandicaptensector zouden veel mensen slechter af zijn.

Hoe blijf je als begeleider overeind?

In Hoe blijf je als begeleider in de gehandicaptenzorg overeind? ontdek je hoe je als begeleider in de gehandicaptenzorg meer regie en meer plezier in je werk krijgt. Bij zorgorganisatie Kempenhaeghe in Sterksel leren begeleiders zichzelf beter kennen in hun werk. Dit helpt ze aan meer werkplezier en regie. In de podcast Lot de Swart met Gitthy Thielen. Gitthy is de maker van de cursus. Ook delen Esther van Weert (activiteitenbegeleider) en Debbie Vliegenberger (trainee-clustermanager, voorheen begeleider) over hun ervaringen.

Kennis delen

In Het beste medicijn tegen het dreigende zorginfarct is actieve kennisdeling gaat het over waarom delen van kennis zo belangrijk is. Deze aflevering is onderdeel van De StellingCast, de podcast van de VGN.

Ontregelen

In Vilans over 10 jaar (ont)Regel de Zorg: 'Dit stopt nooit' gaat het over dat (Ont)Regel de Zorg 10 jaar bestaat. (Ont)Regel de Zorg is een programma van Vilans. Ontregelen zal nooit 'af' zijn volgens Henk Nies. ‘Er komen altijd regels bij en zullen dus altijd regels opgeruimd moeten worden.’ Henk is directeur strategie en organisatie.

Ervaringsdeskundigheid

In de Podcastserie over ervaringsdeskundigheid in de gehandicaptenzorg hoor je Michelle en Sylvester. Ze zijn ervaringsdeskundigen van 's Heeren Loo regio Zuid-Nederland. In de podcast geven ze een kijkje in hun rol als ervaringsdeskundige. Zo praten ze binnen 's Heeren Loo mee over het personeelstekort en de vakantieperiode. Ook doen ze een oproep voor anderen om zich ook aan te melden. Met hun inzet willen ze een nieuwe kijk op de zorg brengen. Door hun ervaringen te delen willen ze misvattingen en stereotyperingen helpen voorkomen. 

Regie

In Wat doe je als de familie wil dat een cliënt andere kleren draagt dan de cliënt zelf wil? praten Vilans collega's Mireille en Lia over het kiezen van je eigen kleren. Want hoe belangrijk is het om je eigen kleren uit te kunnen kiezen? Is dat anders als je een beperking hebt? De aflevering is onderdeel van de serie ‘Mireille en Lia ervaren iets’.

Ervaringsleren

In Begeleiding À La Carte #3: Ervaringsleren hoor je een gesprek met medewerkers van Vilans en LFB over ervaringsleren. Ervaringsleren is een andere manier van leren. Je leert met Ervaringsleren door te voelen, door te ervaren. Bijvoorbeeld hoe het is om te leven met een beperking. Of hoe het is als iemand anders dingen voor je kiest.

Podcasts van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Luister naar meer podcasts over de gehandicaptenzorg op het Soundcloud-account van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.


Persoonlijke verzorging

Voor een goede gezondheid en prettig leven is de persoonlijke verzorging van de cliënt belangrijk. Deze podcasts gaan over de persoonlijke verzorging van mensen met een beperking.

De MondZorgPodcast

De MondzorgPodcast is gemaakt om aandacht te vragen voor hoe belangrijk mondzorg is. De eerste aflevering gaat over de vernieuwde richtlijn Mondverzorging. Je hoort MondzorgPlus in gesprek met Gert-Jan van der Putten (voorzitter van de Skilz richtlijn Mondzorgverzorging) en Hanneke Lugtenberg (Persoonlijk Begeleider en bestuurslid bij de Skilz). Skilz is de Stichting KwaliteitsImpuls Langdurige Zorg.

Aandoeningen

Naast een beperking kan iemand ook last hebben van een aandoening. Ook over aandoeningen zijn podcasts gemaakt. Klik op het uitklapje voor de podcasts over aandoeningen.

Autisme en methode Geef me de 5

In de podcastserie Geef me de 5 bij Autisme praten Colette de Bruin, Nienke de Bruin en Syntha van Alen over autisme. Syntha en Nienke zijn Geef me de 5-experts. Geef me de 5 is een aanpak bij autisme. In de podcasts hoor je meer informatie over de Geef me de 5-methode. Ook hoor je gesprekken met (ervarings)deskundigen en komen er vragen van luisteraars voorbij.

Dementie

In de aflevering Dementie uit de MensenMensen podcast gaat het over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. Daardoor krijgen mensen met een verstandelijke beperking ook vaker te maken met bijvoorbeeld dementie.

Zorgtechnologie

Technologie wordt steeds beter. Ook de technologie in de zorg. Deze podcasts gaan over het gebruik van technologie in de zorg.

De innovatie-impuls

In De innovatie-impuls gaat het over een programma van Vilans en Academy Het Dorp: de Innovatie-impuls. De Innovatie-impuls draait om het gebruik van zorgtechnologie. Zorgtechnologie kan helpen bij de stijgende vraag naar zorg en het personeelstekort. 

De aflevering is onderdeel van de serie Voorzorg. Voorzorg is de podcast van Skipr & Zorgvisie.

Hoe technologie de kwaliteit van zorg verbetert

In Hoe technologie de kwaliteit van zorg verbetert hoor je manager Rob van den Eijnde en dienstverleningscoördinator Eefke Poelen. Rob en Eefke praten over hoe je met technologie de kwaliteit van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kunt verbeteren. Zorgorganisatie Dichterbij heeft hiervoor gegevens van de zorgcentrale onderzocht en dat heeft opvallende resultaten opgeleverd. 

De aflevering is onderdeel van de serie Mooie mensen van Dichterbij.

Nachtzorg en technologie

In Held in de nacht gaat het over nachtzorg en technologie. De nachtzorg is soms echt onzichtbaar en verdient het om gezien te worden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de nacht? Wat is er nodig om mensen met een beperking zo comfortabel mogelijk door de nacht te helpen? Dit en meer is te beluisteren op de podcast.

Held in de nacht is een podcast van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Kinderen & ouderschap

Deze podcasts gaan over het hebben van een kind met een beperking. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld omgaan met het verlies van een normale toekomst en school. 

Levend verlies

In Levend verlies hoor je gesprekken met ouders en professionals over levend verlies. Levend verlies wordt ook wel het verlies van een normale toekomst genoemd. Levend verlies kan zich uiten in terugkerende gevoelens zoals verdriet en rouw. Ouders van een kind met een verstandelijke beperking krijgen hier bijvoorbeeld mee te maken.

Samen naar school

In de Samen naar school podcast wil Nicole Janssens je inspireren en informeren over het Samen naar School concept. De podcast gaat over inclusief onderwijs.

Lezen met je oren!

In de podcastserie Lezen met je oren! krijg je inspiratie voor kinderen met een leesbeperking. De podcast is een startpunt om de woordenschat, het woordbegrip en het leesplezier van kinderen met een leesbeperking te vergroten.

Leven met (een kind met) een verstandelijke beperking

In de podcastserie Puur met Petri gaat Petri Embregts op zoek gaat naar wat het betekent om te leven met een verstandelijke beperking. En wat het betekent om een kind te hebben met een verstandelijke beperking.

Mensen met beperking en hun gezin

De podcastserie MensenMensen gaat over het leven van mensen met een (ernstig meervoudige) beperking en de gezinnen waarin zij opgroeien. Wil Molenaar praat hierover met ouders en familieleden.

Verstandelijke beperking

Deze podcasts gaan over verstandelijke beperkingen. De podcasts zijn onderverdeeld in lichtverstandelijke beperking (LVB), verstandelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Klik op het uitklapje voor alle podcasts.

Studio LVB

Studio LVB is een uitgebreide serie over de zorg en begeleiding van mensen met een LVB. De serie bestaat uit 20 afleveringen. De serie begint met 'wat is LVB' en eindigt met 'risicovol gedrag en LVB'.

Over leven met LVB

In de serie 1 op de 17: Over leven met LVB gaat gezinsbehandelaar Maria in gesprek met mensen met een LVB. Ook praat ze met mensen die in hun dagelijks werk veel in contact komen met mensen met een LVB. Het gaat over hoe je met iemand met een LVB in gesprek gaat over bepaalde dingen. En wat je het beste kunt doen als de communicatie niet soepel loopt. De serie bestaat uit 7 afleveringen. 

Jongeren met een LVB begeleiden op social media

In Jongeren met een LVB begeleiden op social media hoor je Shanice en Judith. Shanice en Judith begeleiden jongeren met een LVB. In de podcast geven ze tips en praten over risico's van social media. Want hoe begeleid je jongeren met een LVB in het gebruik van social media? Ook hoor je Aziez. Aziez heeft een TikTok-kanaal met meer dan 20.000 volgers. Bij zorgorganisatie Dichterbij krijgt Aziez hier begeleiding in.

Hoarding en LVB

In Omgaan met woningvervuiling, hoarding en LVB hoor je Hendrien Kaal. Hendrien doet onderzoek naar LVB en problemen met hoarding. Hoarding is dat je moeilijk spullen weg kunt doen. Door hoarding kan een woning vol komen staan met spullen. Uit onderzoek bij Middin bleek dat 17% van de cliënten last heeft van (symptomen van) hoarding en woningvervuiling. Hendrien vertelt in deze podcast hoe je met hoarding om kunt gaan. Want wanneer mag je ingrijpen? En wanneer moet je ingrijpen?

Zwangerschap voorkomen

In Nu niet zwanger hoor je over het programma Nu niet zwanger. Consulent seksuele gezondheid Sabrina Cuijten praat met een collega van de GGD en een cliënt over het thema seksualiteit en kinderwens. Vaak willen cliënten helemaal nog geen kind krijgen. Want een kind zou hun leven alleen maar ingewikkelder maken. Door hierover te praten ondersteunt het programma kwetsbare (potentiële) ouders om zelf de regie te nemen in het wel of niet zwanger raken.

LVB moeder met intelligent kind

In Moeiteloos in gesprek met Lizzy Rothert neemt Lizzy Rothert je mee in haar ervaring. Lizzy werd geboren als intelligent kind van een moeder met een licht verstandelijke beperking (LVB). Haar vader heeft een autismespectrumstoornis (ASS). Op dit moment studeert Lizzy pedagogische wetenschappen aan de universiteit. In haar toekomstige werk neemt zij de ervaringen vanuit haar gezin mee. Lizzy vind het belangrijk dat kinderen gezien worden en dat er naar hen geluisterd wordt. Daarnaast is het, volgens Lizzy, belangrijk dat er met mensen met een beperking gesproken wordt over kinderwens.

Werken met mensen met een verstandelijke beperking

Mooie mensen van Dichterbij is een podcastserie van zorginstelling Dichterbij. In de afleveringen hoor je over hun werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe doen ze dat? En waar lopen ze tegenaan?

Bijzonder normaal

In de bijzonder normale podcast kletst Eva van der Veer elke aflevering met iemand met een verstandelijke beperking. Haar gasten zijn niet alleen bijzonder, maar maken natuurlijk ook dingen mee die iedereen meemaakt. Dus praat Eva met hen over dingen die ons allen bezig houden, zoals de liefde, vriendschap, sociale media en werk. De podcast geeft een mooi inkijkje in de leefwereld van mensen met een verstandelijke beperking. Al is die groep heel divers.

Achter de beperking

In de serie Achter de beperking praat Gerard Nass over de verstandelijk gehandicaptenzorg van nu en de toekomst. Gerard praat met begeleiders, belangenbehartigers, ervaringsdeskundigen, verwanten en onderzoekers. Ook staat Gerard stil bij wat hem heeft geraakt in de gehandicaptenzorg. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: moeilijk verstaanbaar gedrag en eigen regie, ernstige meervoudige beperking en leven met autisme.

Een ongewoon goed gesprek

In Een ongewoon goed gesprek praat Tamara Doves met mensen met een verstandelijke beperking over de thema's familie, vriendschap, volwassen worden en angst. Met de podcast bewijst gehandicaptenzorginstelling Ons Tweede Thuis dat het gesprek aangaan met mensen met een verstandelijke beperking de moeite waard is. Ook zij kunnen een volwaardig gesprekspartner zijn.

Ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

In de Klik podcast hoor je over de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In iedere aflevering praat orthopedagoog Lot de Swart met deskundigen. De serie is van kenniscentrum en vakblad Klik.

Dwang in de gehandicaptenzorg

In Dwang in de gehandicaptenzorg: bepalen of begeleiden? praat Lot de Swart met Loes den Dulk en Brenda Frederiks over dwang in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Als begeleider moet je de eigen regie van een cliënt respecteren. Aan de andere kant moet je een cliënt soms bijsturen. Het kan zijn dat je in je werk onbedoeld dwang toepast. In de podcast hoor je hoe je dwang in de gehandicaptenzorg kunt voorkomen. 

Balans tussen risico’s en zeggenschap

Ook Risico’s voorkomen of keuzes ondersteunen? gaat over regie van de cliënt aan de ene kant en mogelijke risico's aan de andere kant. In deze aflevering hoor je hoe je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt bij het maken van keuzes. Om zo onvrijwillige zorg te voorkomen.

Een gezonde relatie voor mensen met een verstandelijke beperking

In Een gezonde relatie voor mensen met een verstandelijke beperking vertelt seksuoloog Welmoed Visser hoe je cliënten ondersteunt om een gezonde relatie te hebben en zich geliefd te voelen door een ander. Welmoed praat met Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea. Je hoort ook een telefoongesprek met Peter en Agna. Peter en Agna hebben een relatie. Met ondersteuning van hun begeleiders zijn ze gaan proef-samenwonen.

Begeleiding bij rouw

In Tips voor zorgprofessionals om cliënten te begeleiden bij rouw gaat het over verlies en afscheid nemen als je een verstandelijke beperking hebt. Want hoe begeleid je mensen met een verstandelijke beperking bij verlies? Hoe kun je als begeleider helpen met afscheid nemen? En hoe kun je cliënten begeleiden waarvan bepaalde lichaamsdelen niet meer goed werken?

Zorg aan mensen met een verstandelijke beperking met een andere culturele achtergrond

In Wat werkt in de interculturele zorg aan mensen met een verstandelijke beperking? gaat het over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking met een andere culturele achtergrond. Want hoe sluit je aan op wensen en waarden van mensen met een andere culturele achtergrond?

Op bezoek bij Stichting BONT

Stichting BONT is er voor jongeren met een verstandelijke beperking. Ze organiseren activiteiten en maken werken en logeren mogelijk voor deze jongeren. In Begeleiding à la carte #1: Op bezoek bij Stichting BONT vertellen Floor, Robin, Olav en Francis over het maatwerk dat Stichting BONT biedt. Ze praten ook over hokjesdenken en waarom begeleiders zo graag bij Stichting BONT willen werken.

Omgaan met hersenletsel

In Theo leerde omgaan met zijn hersenletsel hoor je het verhaal van Theo. Theo liep hersenletsel op bij een ernstig auto-ongeluk. Door de Hersenz-behandeling leert hij steeds beter met de gevolgen van zijn hersenletsel omgaan.

Leren praten over hersenletsel

In Leren praten over hersenletsel gaat het over het programma Mijn Ervaringsverhaal NAH. Mijn Ervaringsverhaal NAH is een programma van zorgorganisatie Pluryn. In het programma leren mensen met niet aangeboren hersenletsel over hun ervaring schrijven en delen. In de aflevering delen Theo Hubbers en Heleen de Roos over hun ervaring met het programma. Patrick Giebels vertelt over zijn ervaring als begeleider bij het programma.

Meervoudige beperking (MVB)

Deze podcasts gaan over meervoudige beperkingen (MVB). Klik op het uitklapje voor alle podcasts.

Tacit knowledge

In De waarde van gevoelsmatige en intuïtieve kennis in de zorg voor mensen met ernstige beperkingen hoor je over 'tacit knowledge'. Tacit knowledge is informatie die je hebt op basis van je intuïtie of gevoel. Deze informatie kan heel waardevol zijn om bijvoorbeeld te weten hoe iemand met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking zich voelt. In deze aflevering hoor je over de waarde van tacit knowledge en hoe dit onderzocht is.

Probleemgedrag & grensoverschrijdend gedrag

De oorzaak van probleemgedrag en grensoverschrijdend gedrag is vaak lastig te achterhalen. In veel gevallen komt probleemgedrag en grensoverschrijdend gedrag door hoe de persoon van zichzelf is in combinatie met de omgeving van deze persoon. Deze podcasts bespreken verschillende onderwerpen rondom probleemgedrag en grensoverschrijdend gedrag. Klik op het uitklapje voor alle podcasts.

Behandelmodel Triple-C

De Triple-C podcast is een fijne eerste kennismaking met behandelmodel Triple-C. Triple-C is een model dat helpt bij de begeleiding van mensen met een (verstandelijke) beperking die gedragsproblemen of psychische problemen hebben. Ook als je het Triple-C model al kent is de podcast goed om je er verder in te verdiepen. Elke aflevering gaat over een onderdeel van het Triple-C model.

FACT LVB 18+

Een podcast over FACT LVB 18+ gaat over FACT voor (jong)volwassenen met een LVB. FACT staat voor Flexibele Assertive Community Treatment. Het is een behandelmethode voor (jong)volwassenen met een LVB die erge problemen hebben. In deze aflevering praten ambulant begeleider Anne en cliënt Bianca over FACT LVB 18+.

Seksuele uitbuiting

In de serie Na de daad hoor je over seksuele uitbuiting. De serie geeft inzicht in hoe iemand hierin betrokken kan raken. Deze podcast is gemaakt in opdracht van STEVIG, in samenwerking met Fontys Hogeschool voor Journalistiek.

Onvoorwaardelijk wonen voor LVB+

In Onvoorwaardelijk wonen: het maakt niet uit welk gedrag jij laat zien, jij mag hier blijven! praat Loes Engelen over PRO. PRO is een project waarin mensen met LVB+ onvoorwaardelijke begeleiding krijgen. Want veel mensen met een LVB+ krijgen te maken met afwijzing. Bijvoorbeeld wanneer ze door hun moeilijke gedrag worden doorgestuurd naar een andere plek. Deze afwijzingen maken het leven voor mensen met LVB+ nog ingewikkelder en onbetrouwbaarder. Met onvoorwaardelijk wonen wil Project PRO mensen met LVB+ een betere kwaliteit van leven geven.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan