Naar hoofdinhoud Naar footer

Infectiepreventieweek 2024

Gepubliceerd op: 01-05-2024

Aandacht voor goede infectiepreventie is belangrijk. Daarom organiseerden de Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie van 27 tot 31 mei de 5e editie van de infectiepreventieweek.

Infectiepreventie redt levens

Infectiepreventie kan levens redden. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen zoals ouderen, kleine kinderen, of zieken. Ook in de gehandicaptenzorg is hygiënisch werken van belang. Iedere dag lopen zo’n 130.000 bewoners in Europese verpleeghuizen een zorginfectie op. Dit kan voorkomen worden door goede infectiepreventie.

Wat is de Infectiepreventieweek? 

Ieder jaar werken de regionale zorgnetwerken samen met het organiseren van een landelijke campagneweek, de Infectiepreventieweek. Tijdens deze week organiseren ze diverse kosteloze activiteiten om met het thema aan de slag te gaan. Zo was dit jaar het onderwerp ‘gedragsverandering’ erg belangrijk. Er werden voor zowel de verpleeghuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg diverse activiteiten georganiseerd. 

Wil je weten hoe je zelf een infectiepreventieweek kunt organiseren?

Céline Merkens werkte nog maar net bij Silverein als kwaliteitsverpleegkundige en organiseerde al snel een themaweek over infectiepreventie. ‘Ik zag dat het thema aandacht nodig had. Het is een risico als je bijvoorbeeld met je handschoenen aan door de gang loopt.’ Maar hoe pak je een themaweek aan? Céline deelt haar inzichten en tips.

Vilans deed mee

  • Op dinsdag 28 mei onderzochten we tijdens de workshop ‘Aan de slag met gedrag’ de moeilijkheden rond gedragsverandering in infectiepreventie. Zoals het dragen van sieraden en nagellak, goed handschoenengebruik en nieuwe werkmethodes. Simone van Vugt deelde concrete tools en tips om deze uitdagingen aan te pakken. 
  • Woensdag 29 mei sloot Marieke Goris aan bij de workshop ‘Gedragsverandering’. Tijdens deze workshop werd ingegaan op hoe je collega's het beste kunt betrekken en motiveren bij het verbeteren van infectiepreventie in de organisatie. Marieke lichtte verschillende praktische tools uit om mee aan de slag te gaan.
  • Donderdag 30 mei lichtte Lotte Smit het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ toe tijdens het webinar ‘Infectiepreventie in de gehandicaptenzorg’. Ook kwam er tijdens dit webinar een casus van een uitbraak binnen een gehandicaptenzorginstelling aan bod. En werden er verschillende onderzoeken binnen de gehandicaptenzorg uitgelicht die gericht zijn op infectiepreventie.
  • Donderdag 30 mei organiseerde IP en AMR Zorgnetwerk Limburg, samen met Vilans, een training over gedragsverandering. Onder andere Lenieke Velis, adviseur strategie en samenwerken bij Vilans en het Speels Collectief verzorgden deze training. Deze bijeenkomst was speciaal voor iedereen die in de langdurige zorg werkt en die wil weten hoe zij hun collega's kunnen motiveren en betrekken bij infectiepreventie.

Voor meer informatie over de infectiepreventieweek, kijk op www.infectiepreventieweek.nl

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg?

Wil je meer weten over infectiepreventie in de ouderenzorg? Het programma 'Samen werken aan infectiepreventie' helpt jou daar graag bij! Benieuwd naar waar wij jouw organisatie mee zouden kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend online koffiemomentje. We gaan dan graag met jou in gesprek. Mail daarvoor naar: infectiepreventie@vilans.nl. We nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

Wil je meer weten over schoon en hygiënisch werken in de gehandicaptensector?

Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ helpt jou daar graag bij! Want het voorkomen van ziektes en infecties begint bij scherp te zijn op schoon werk. Dit vraagt aandacht in het dagelijkse werk. Maar hoe doe je dit op een prikkelende manier die past bij de gehandicaptenzorg? Neem vrijblijvend contact op via hygieneghz@vilans.nl.

Deel deze pagina via: