Gehandicaptenorganisaties zetten succesvol verpleegkundige triage op afstand in
Gepubliceerd op: 17-09-2024
Negen gehandicaptenzorgorganisaties in de regio Zwolle zetten samen succesvol verpleegkundige triagisten in. Deze speciaal opgeleide verpleegkundigen geven via beeldbellen snel antwoord op een (medische) hulpvraag van een begeleider of cliënt. Dit blijkt een goede oplossing voor deze zorgorganisaties, die voorheen moeite hadden om hun 24-uursbereikbaarheid rond te krijgen.
Begeleider krijgt snel antwoord
Voor begeleiders en cliënten betekent regionale triage vooral snelle en goede medische basiszorg. Zij kunnen 24 uur per dag deskundige hulp inschakelen van verpleegkundigen die via beeld met hen meekijken. Binnen een paar minuten hebben ze vaak antwoord op een vraag over bijvoorbeeld vergeten medicatie, buikpijn of wondzorg. Ook is het snel duidelijk of er opgeschaald moet worden naar een arts.
Samenwerken loont
Volgens Yvonne Kremer, kwaliteitsadviseur bij gehandicaptenorganisatie Frion, biedt de onderlinge samenwerking perspectief: ‘Ook wij konden als individuele organisatie de 24 uurs-bereikbaarheid voor triage en aanrijden van verpleegkundigen niet organiseren. Door de gezamenlijke triage kunnen we verpleegkundigen nu veel efficiënter en doelmatiger inzetten. Met minder verpleegkundigen kun je hetzelfde aantal cliënten goede medische basiszorg bieden.’ Hugo Broekman, bestuurder bij Frion, is het daarmee eens: ‘Je biedt kwalitatief goede zorg, medewerkers op de groep voelen zich gesteund en het vervult de belangrijke behoefte om het op regioniveau samen te doen.’
Implementatieplan triage op afstand via Vilans beschikbaar
Voor (gehandicapten)zorgorganisaties die zelf met triage op afstand aan de slag willen, stelt gehandicaptenorganisatie Frion via Vilans het implementatieplan van de samenwerkende organisaties in de regio Zwolle beschikbaar. Bekijk het implementatieplan op de website van Frion.