15 Misvattingen over mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Gepubliceerd op: 14-12-2018
Jets echtgenoot kreeg op vijftigjarige leeftijd een beroerte. Daar schrijft ze over via haar blog 'NAH Verborgen Kopzorgen'.
Ze schrijft ook over de misvattingen waar ze tegenaan loopt. Ze zette er 15 op een rij:
"Bijna dagelijks kom je misvattingen tegen bij de communicatie met en over mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het zijn ondoordachte uitspraken en gemeenplaatsen – vaak in een bijzin gezegd – die eens te meer tonen hoe moeilijk het is te begrijpen hoe het leven van de getroffene is veranderd na een beroerte. Een gesprekspartner is zich er niet van bewust. Die heeft niet de intentie om te kwetsen; meestal zijn de uitspraken zelfs relativerend bedoeld, om de getroffene een hart onder de riem te steken.
Laten nou juist die gemeenplaatsen bij de getroffene – en ook bij de partner – binnenkomen als een miskenning van zijn beperkingen. Het gevoel kan zich opdringen dat hij zijn plekje in de wereld – alweer – moet verdedigen Het raakt hem tot in het diepste in zijn ‘eigenheid’, zijn nieuwe aard. Hij voelt zich niet gekend in wie hij is geworden. Het is voor hem al lastig zijn beperkingen te kunnen aanvaarden.
De mensen uit zijn sociale omgeving helpen hem daarbij als zij een meer realistische kijk zouden hebben op zijn beperkingen. Vijftien van deze misvattingen zet ik op een rij."
Lees de 15 misvattingen over NAH op Jets blog
Lees verder over niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
- Jonge vrouw met hersenletsel maakt strip over revalidatie
- Blogreeks NAH: 'Spontaan herstel? Vergeet het maar. Aanpakken is het devies.'
- Oefenapp en gids voor zelfstandig herstel na beroerte