Naar hoofdinhoud Naar footer

Stichting BONT zorgt voor een zo normaal en zinvol mogelijk leven

Uniek aan de begeleiding en organisatie van BONT is dat deze volledig bestaat uit studenten en young professionals. Zo sluiten zij goed aan bij hun cliënten: jongeren met een ernstige tot matige verstandelijke beperking. Deelnemers van ‘Begeleiding à la carte’ gingen op werkbezoek bij Stichting BONT.

BONT wil jongeren (tussen de 12 en 25 jaar) spelenderwijs nieuwe ervaringen op laten doen en stimuleren in nieuwe dingen leren. Uitgangspunt is ‘samen doen en samen leren’ en ‘zien doet leren’. De activiteiten bereiden jongeren voor op hun toekomstige leven. Daarnaast willen ze hen laten genieten van de simpele dingen in het leven die voor iedere andere jongere zo gewoon lijken: een bijbaantje, even chillen met vrienden of een logeerpartij. De studenten en young professionals regelen van alles en nog wat voor de jongeren. Zo hebben zij een busje bij elkaar gesprokkeld via fondsenwerving.

Buurtgerichte werkplekken

Doel van Stichting BONT is de jongeren laten zien hoe zij in de toekomst wonen en werken en wat ze doen in hun vrije tijd. Zo biedt BONT logeeropvang aan door de week en het weekend. Niet alleen als respijtzorg maar ook om de jongeren op hun toekomstige zelfstandige woonsituatie voor te bereiden. In Rotterdam heeft stichting BONT zinvolle en op de buurt gerichte werkplekken en dagbesteding voor jongeren met een verstandelijke beperking. De jongeren doen allerlei klusjes in de wijk, zoals boodschappen bij de Albert Heijn. Ze zijn goed zichtbaar door het BONT-logo op hun kleding.

MeidenClub werd BONT

Het BONT-verhaal begint met oprichtster Floor eind 2007. De ouders van vier meiden tussen de 15 en 17 jaar met een verstandelijke beperking benaderden haar. Ze gunden het hun meiden om ‘gewoon iets leuks’ te kunnen doen met andere leeftijdsgenoten. Floor, die toen ontwikkelingspsychologie studeerde in Rotterdam, zei volmondig ‘ja’. Ze nam de meiden vanaf dat moment iedere woensdagmiddag mee op pad. Al snel deden meer studenten mee. Ze noemden zichzelf de MeidenClub.

Veel behoefte

Medio 2009 vroegen meer ouders of ook hun kind deel kon nemen aan een soort ‘MeidenClub’. Het idee ontstond om dit voor meer jongeren mogelijk te maken. Alles werd uitgezocht en vastgelegd en eind 2009 was het zover: stichting BONT was opgericht.

Eigen clubhuis voor BONT

In de jaren die volgden werden steeds meer jongeren aangemeld. Het rooster werd uitgebreider, er werden ‘awards’ gewonnen en BONT besloot om een eigen ruimte te gaan huren. Wel waren dit ruimtes in gebouwen van andere organisaties. Half 2015 pleitte Stichting BONT dan ook voor een eigen clubhuis waar beleefd, gelogeerd en gewerkt kon worden. Na een heftige verbouwing opende het pand stilletjes in eind 2015 om vervolgens groots geopend te worden op 16 maart 2016 door Hugo de Jonge. Hij was toen wethouder zorg bij de gemeente Rotterdam.

150 jongeren

Inmiddels is BONT uitgegroeid tot een stichting met verschillende locaties die 24 uur per dag geopend zijn. Zij begeleiden nu 150 jongeren. Ze hebben twee winkelpandjes en twee andere gebouwen omgebouwd tot logeeropvang, vrijetijdsbesteding en kantoorruimte. In de toekomst wil BONT graag een speciale horecagelegenheid in Rotterdam waar de BONT-jongeren zich kunnen ontspannen en horeca-diensten kunnen draaien - in De Borrelgroep.   

Deelnemers werkbezoek

De Parabool en Academie voor Zelfstandigheid, deelnemers van het lerende netwerk Meedoen en activering van ‘Begeleiding à la carte’, gingen mee op werkbezoek. Daarnaast waren er afgevaardigden van Vilans en het ministerie van VWS aanwezig.

Over Begeleiding à la carte

Stichting BONT is een van de deelnemers aan het tweejarige traject Begeleiding à la carte waarin aanbieders van gehandicaptenzorg binnen lerende netwerken hun praktijkervaringen delen in persoonsgerichte zorg. Daarnaast stellen zij praktische kennis beschikbaar voor de hele sector.

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer

Laatst bijgewerkt op: 16-02-2024

Deel deze pagina via:

Contactpersonen