CCE Podium ‘Slapen: een wake-up call’
Gepubliceerd op: 21-07-2022
"Als een cliënt goed slaapt, is dat een groot compliment aan de begeleider die de dagbesteding verzorgt", aldus arts VG-somnoloog en CCE consulent Annelies Smits. Wat is het belang van goed slapen en zorg je voor de optimale ondersteuning als begeleider?
Op CCE Podium vertelt zij over het belang van slaap voor mensen met een verstandelijke beperking: ‘Slapen: een wake-up call’.
Goede slaap bevordert cognitieve functies en emotionele veerkracht. Het is een neurologische vaardigheid die voor mensen in een zorgafhankelijke positie niet vanzelfsprekend is. Slaap is vaak onderbelicht in zorg, maar biedt onvermoede mogelijkheden tot verbetering van de kwaliteit van bestaan.
Slapen moet je leren!
Slapen is een combinatie van biologische factoren en alles wat er om ons heen gebeurt. De hersenen functioneren als een orkest met de prefrontale cortex als dirigent. Om te kunnen slapen zijn drie zaken nodig. Annelies Smits maakt in haar presentatie de vergelijking met een orkest:
- Slaapregulatie: het orkest moet goed geleid worden.
- Slaapdruk: het orkest moet er zin in hebben
- Slaapbereidheid: het orkest moet op hetzelfde moment klaar zitten.
Slapen is een hersenfunctie en dus bij mensen met een verstandelijke beperking minder ontwikkeld. Er is hier geen sprake van een professioneel orkest, maar van een amateurorkest met een dirigent met één been en gebroken stokje. Dat kan overigens nog steeds goed klinken, maar lastiger. Is er voldoende compensatie bij niet functionerende onderdelen?
Onderbouwing bruikbaarheid tool
Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek.