Een fysieke leefomgeving op maat
Gepubliceerd op: 26-10-2023
Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024
Soms zijn kamers niet passend bij een cliënt. Ipse de Bruggen ontwikkelde een aanpak om deze kamers passender te maken voor de individuele cliënt. In Begeleiding à la carte 1 ging het team van Ipse de Bruggen aan de slag met de inrichting van kamers van mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. In Begeleiding à la carte 2 delen zij deze aanpak met andere zorgorganisaties.
In Begeleiding à la carte gaan organisaties aan de slag met vernieuwende persoonsgerichte zorg. Het vraagt lef en creativiteit om gebaande paden los te laten en een nieuwe weg in te slaan. Een aantal zorgorganisaties hebben de aanpak van Ipse de Bruggen omarmd en gaan met de aanpak aan de slag binnen de eigen organisatie.
Lerend netwerk
Tijdens het traject worden de zorgorganisaties ondersteund door Ipse de Bruggen zelf, een coach, een actieonderzoeker en een kennisverspreider. In het lerend netwerk deelt Ipse de Bruggen hun ervaringen, dilemma’s en verhalen. Zij willen ook leren van andere organisaties. Daarnaast wordt er gekeken welke stappen nodig zijn om met de aanpak aan de slag te gaan in de context van de eigen organisatie; Waar willen we naartoe? Wie hebben we daarvoor nodig? Hoe gaan we met elkaar aan de slag? De organisaties die gaan werken met de aanpak van Ipse de Bruggen zijn:
- ASVZ
- Middin
- Triade Vitree
- Cello
Persoonsgerichte kamers
Bij elkaar op werkbezoek gaan is een van de onderdelen van het lerend netwerk. Onlangs bezochten de deelnemende organisaties een woonlocatie van Ipse de Bruggen zelf: zacht materiaal op de muren, gebruik van lichte rustige kleuren en geluiddempende materialen, gedempt licht, een tentbed voor een veilig en geborgen gevoel en slim gebruik van opklapbare materialen waardoor de beschikbare ruimte zo ruim mogelijk wordt benut. Wat deze verbouwde kamer bij Ipse de Bruggen daarnaast typeert zijn de zichtbare elementen vanuit de culturele achtergrond van de cliënt. Deelnemers van het lerend netwerk ‘een fysieke leefomgeving op maat’ bekijken deze kamer tijdens een werkbezoek en ervaren zo wat daarmee wordt bedoeld: ‘ik ben echt onder de indruk hoeveel kwaliteit van zorg er hier op een kleine vierkante meter zichtbaar is gemaakt’.
Na het bezoeken van andere kamers worden dilemma’s, ervaringen en ideeën uit de praktijk uitgewisseld. Aan de hand van een moodboard-workshop gaan we aan de slag met het gedachtegoed van Ipse de Bruggen. Er is onderling veel herkenning: ‘we zijn allemaal zoekende rondom het zelfde probleem; hoe kun je het leven van mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag persoonsgerichter invullen. Waar begin je, wat werkt er echt? Dit soort activiteiten helpen heel erg om oplossingen te vinden’.
In dit lerend netwerk laten de deelnemende organisaties zich graag verwonderen en verbazen door anders te leren kijken, andere gesprekken te voeren met cliënten, naasten, begeleiders en gedragsdeskundigen, tussen huisvesting en primaire zorg. Niet vanuit beheersmatig oogpunt, maar vanuit een diepere beeldvorming van de cliënt en zijn omgeving. Dat dit niet vanzelf gaat snappen alle aanwezigen goed. Er gaan soms jaren overheen voordat je hebt doorgrond wat iemand daadwerkelijk nodig heeft in zijn directe omgeving om zich begrepen en op zijn plek te voelen. Het vraagt een andere manier van investeren, anders kijken naar kwaliteit van zorg. Maar bovenal moed en innovatiekracht. Een van de deelnemers verwoordt wat iedereen herkent en beaamt: “als er een nieuwe cliënt komt, is in het dossier vaak alleen maar bijgehouden wat er altijd allemaal mis gaat. Gesprekken moeten juist gaan over anders kijken naar de cliënt, we moeten elkaar andere vragen stellen. We staan op het punt om een uitzonderlijke, intensieve samenwerking aan te gaan met afdelingen die normaal gesproken volledig langs elkaar heen werken”.
Vrienden van Begeleiding à la carte
Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Wil jij dat ook? Schrijf je dan nu in voor de digitale nieuwsbrief voor de vrienden van Begeleiding à la carte.
Over Begeleiding à la carte 2
Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en gesubsidieerd door het ministerie VWS als onderdeel van Toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’. Het programma loopt van 2023 tot en met juni 2026.