Naar hoofdinhoud Naar footer

Kameraet: Groter groeien door zichzelf te blijven

In Begeleiding à la carte 2 gaan zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg aan de slag met vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Verschillende organisaties hebben hiervoor een speciale aanpak ontwikkeld. Hieronder maak je kennis met de aanpak van Kameraet.

Kameraet

Kameraet is een kleinschalig zorginitiatief in Bladel voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bieden begeleiding aan jongvolwassenen en volwassenen met een beperking. Sinds 1 mei 2022 biedt Kameraet 24-uurszorg aan 10 vaste bewoners. Daarnaast is er logeeropvang en een ruim en gevarieerd aanbod voor dagbesteding aan eigen bewoners en deelnemers die ergens anders wonen. 

Kameraet vindt het belangrijk dat hun cliënten zoveel mogelijk het ‘normale leven’ ervaren. Zij voelen zich onvoorwaardelijk in hun ondersteuning en richten zich op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Cliënten worden begeleid door een stimulerende woon- en werkomgeving door één nauw betrokken begeleidingsteam van ervaren professionals. Zo betrokken dat zij spreken van ‘samen oud worden’. De oprichters Bas en Sanne zijn ook de eigenaars. Ze zijn met elkaar getrouwd en wonen met hun kinderen op de locatie, waardoor er altijd iemand aanspreekbaar is voor de bewoners.

De aanpak

Kameraet is tot stand gekomen vanuit de overtuiging dat elk individu recht heeft op een fijn en veilig thuis. De behoeften van de bewoners staan op de eerste plaats. Kameraet vindt het belangrijk om goed woorden te geven aan wie zij zijn, zodat zij het unieke van hun zorg goed kunnen uitdrage

Droom

De droom van Kameraet is om ondanks hun groei, toch hun eigenheid te behouden. Of zoals de eigenaren zeggen: ‘We willen een dorps karakter houden en geen grote stad worden.’ Onlangs hebben zij een lunchroom geopend en komende jaren staan 2 extra zorglocaties op de planning.

Aan de slag

Bas en Sanne willen de eigenheid van Kameraet beter laten zien, door hun werkwijze en waarden te beschrijven. Zodat ouders en nieuwe medewerkers ook het verhaal van Kameraet, kennen, ervaren en voelen. ‘Zodat we met z’n allen weten met welk kompas Kameraet de toekomst tegemoet reist’, zoals de eigenaren zeggen. Zo kunnen zij hun werkwijze en waarden goed over kunnen dragen naar hun nieuwe locaties.

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is onderdeel van Begeleiding à la carte 2. Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar. Lees hier meer over Begeleiding à la carte.

Deel deze pagina via: