Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Kwaliteit meten in de gehandicaptensector

Gepubliceerd op: 21-12-2021

Er zijn verschillende manieren om kwaliteit te meten in de gehandicaptenzorg. Maar hoe organiseer je dit in de hele gehandicaptensector? Onafhankelijke experts beoordelen de verschillende kwaliteitsinstrumenten. In het vakblad Kwaliteit en veiligheid in de Zorg (KIZ) vertellen de professoren over hun werk en ervaringen. Twee ontwikkelingen zijn belangrijk, namelijk het gesprek met de cliënt en de visie op kwaliteit.

Het gesprek met de cliënt staat centraal 

De CQ-index is onvoldoende toepasbaar in de gehandicaptenzorg. De CQ-index verzamelt gegevens over ervaringen met de zorg vanuit het perspectief van het team en de instelling (in plaats van op het niveau van de cliënt). Juist het meten van de cliëntervaringen is een belangrijk onderdeel in de gehandicaptensector. Zo zijn er vragenlijsten met nadruk op kwaliteit van bestaan (domeinen van Shalock).

Visie op kwaliteit

De VGN gebruikt een vernieuwende aanpak, waarbij de visie van onderaf is ontwikkeld door medewerkers, cliëntgroepen en instellingen. De visie is gericht op kwaliteit in het handelen, leren en verbeteren en niet gericht op het controleren en dwingen. Professor Pauline Meurs benadrukt dat de VGN zich niet schikt naar de CQ-index, maar wel succesvol is. Daarom is de VGN een goed voorbeeld waarbij partners de kwaliteit binnen organisaties stimuleer.

Samenstelling van de expertgroep

Professor Petri Embregts zit vanaf het begin in de expertgroep. Onlangs hebben Mirella Minkman en kees Ahaus het stokje overgenomen van Henk Nies en Pauline Meurs.

Bron: Vilans

Lees het complete artikel

De gehandicaptenzorg werkt met een zorgvuldig opgezet en voorbereid kwaliteitskader. Het richt zich op wat de cliënt nodig heeft om zo volwaardig mogelijk te leven.

Door Peter van Splunteren, redactie KIZ

Lees verder

Deel deze pagina via: