Met minder mensen hetzelfde werk doen
Gepubliceerd op: 17-04-2025
Met minder mensen hetzelfde werk doen, dat is het thema van de toekomst voor de zorg. Dat wordt in de pers, social-media, krant, radio & tv duidelijk naar voren gebracht wanneer het over de zorg gaat. Ook in de Tweede Kamer is dit zo nu en dan een gespreksonderwerp wat besproken wordt en onder de aandacht ligt. Ambassadeur (in opleiding) Maarten van Eck schreef er een blog over.
Vanuit mijn rol als persoonlijk begeleider bij Cello, heb ik de taak om nieuwe stagiaires en leerlingen te begeleiden tot volwaardige zorgprofessionals. Zoals ik dat, toen ik startte in 1998, ook heb mogen ervaren. Het verschil met toen is dat steeds minder mensen zich aangetrokken voelen om te gaan werken in de zorg als professional.
Studenten binden lastig
In de langdurige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zie ik dat het steeds ingewikkelder wordt om studenten te werven en te binden voor het werken met onze prachtige doelgroep. Een doelgroep die juist doordat er begeleiders met hen werken, die in hun geloven, waardoor zij kunnen groeien in hun mens zijn.
Wanneer medewerkers die langdurig willen optrekken met onze cliënten, en hen leren kennen, groeit er vertrouwen en wordt de band sterker tussen hen. En daarvoor is de grootste investering nodig die ik ken: 'tijd'.
Promotie sector door 'creativi-tijd'
5 jaar geleden heeft Cello een 'Promotieteam' opgezet. Dit team bestaat uit professionals die op een creatieve manier tijd maken om de gehandicaptensector onder de aandacht te brengen. We zijn enthousiast over ons werk en delen onze ervaringen op banenmarkten, open dagen en andere events. Daar vertellen we over de mogelijkheden voor leerlingen, stagiaires en zij- instromers die in de gehandicaptenzorg willen komen werken.
Het promotieteam wordt ondersteund door onze organisatie, waardoor we veel 'creativi-tijd' hebben om op nieuwe manieren de sector te promoten. Zo geef ik als ambassadeur samen met mijn collega’s de nieuwe zorgtalenten een kijkje achter de schermen bij Cello. Deze manier van promotie maakt het een stuk eenvoudiger voor toekomstige stagiaires en studenten om de organisatie waarvoor ik werk te leren kennen. Want wanneer collega's enthousiast zijn over hun vak maakt dit het interactiever en toegankelijker.
Als we een rondleiding geven over de verschillende locaties maakt dat in een korte tijd veel duidelijk en hebben de toekomstige mogelijke medewerkers snel een beeld over wat het werk in de gehandicaptensector inhoudt. En kan de vonk makkelijker overslaan.
Tip voor andere organisaties
Ik zou zo’n promotieteam sterk aanraden aan andere organisaties. Op deze manier krijgt de enthousiaste medewerker namelijk de tijd en de ruimte om te kunnen vertellen over het werken in de gehandicaptenzorg.
Niet dat dit het tekort aan medewerkers 100% oplossen kan, maar het draagt er wel aan bij. En als medewerker kan je je steentje op een positieve manier bijdragen.
De zorg een gezicht geven
Waar ik ook in geloof is de sector laten zien door de ogen van de cliënt. Wanneer een organisatie serieus kiest om cliënten te vragen om ervaringsdeskundige te worden en de intentie heeft om dit echt te doen heeft dit een positieve werking naar buiten toe. Het geeft de zorg een gezicht.
Die cliënten leren als ervaringsdeskundigen om de zorg uit te dragen naar diverse events, radio en tv, en andere sociale media toe. Ze kunnen daar vertellen wie hun zorgaanbieder is, hoe zij de zorg zelf zien en wat zij nodig hebben van toekomstige zorgtalenten.
Dit vraagt het nodige aan begeleiding & ondersteuning vanuit de organisatie. Maar mijn ervaring is dat wanneer dit op een integere manier gebeurt, deze aanpak heel goed werkt. En inmiddels zie ik ook steeds meer ruimte hiervoor bij de verschillende zorgaanbieders.
Zorgen – volg studenten tijdens de start van hun zorgopleiding
BNNVARA heeft het initiatief genomen om een serie te maken waarin een jaar lang studenten gevolgd worden. De studenten starten met hun zorgopleiding. In 6 afleveringen zie je wat het vak inhoudt en voor welke uitdagingen zij komen te staan tijdens de opleiding. De serie start op donderdag 24 april 2025. Op Youtube vind je de trailer van de serie.
Ik vind dit een mooi initiatief dat kan bijdragen aan een completer beeld van de zorgsector. Zo kiezen de toekomstige zorg-talenten hopelijk weer sneller voor dit vak.
Doordat ik de mogelijkheid heb gekregen om promotie-activiteiten te ontwikkelen voor Cello, weet ik inmiddels dat het helpt om het imago te veranderen van de gehandicaptenzorg. Het is tijd om de laag stof af te poetsen en de gehandicaptenzorg te laten glimmen!
Maarten, Ambassadeur (in opleiding) Gehandicaptenzorg