Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Muziek- en beleeffestival De Gele Olifant zorgt voor verbinding

Gepubliceerd op: 19-11-2024

Bij ‘De Gele Olifant’ gaat het om het kunnen genieten van een muziek- en beleeffestival in een beschermde omgeving. In Laren werd in maart voor het eerst dit inclusieve festival gehouden. Het is bedacht en uitgevoerd door een actieve groep vrijwilligers met als doel: Een festival waar je mag zijn wie je bent, waar rekening wordt gehouden met de beperking van de bezoekers en waar je anderen kan ontmoeten.

De kracht van verbinding 

Het festivalterrein was omgetoverd tot een circusachtige sfeer, waarbij de bezoekers konden genieten van muziek, theater, creatief bezig zijn, glitters en ontspanningsactiviteiten zoals massage en klankschalen. Deze activiteit zorgden voor prachtige ontmoetingen: Bezoekers met en zonder beperking genoten van de artiesten, polonaise en het samen een drankje doen. Voor mensen met een beperking is vriendschap en een ander ontmoeten niet altijd even makkelijk. De kracht van verbinding, het meedoen op een plek waar je jezelf kan zijn, onderdeel uitmaken van een groep, het hebben van vrienden en contacten. Het geeft je het gevoel dat je ertoe doet en dat je een plek hebt in deze maatschappij.  

“Zo zagen bijvoorbeeld oude schoolvrienden elkaar weer voor het eerst sinds lange tijd. Een goed voorbeeld van het verbindende karakter van De Gele Olifant. Het geeft je het gevoel dat je ertoe doet en dat je een plek hebt in deze maatschappij.”

Linda Buiting, organisator en medewerker Zozijn

Samen 

De groep van organiserende vrijwilligers bestond uit verschillende mensen met ieders hun eigen kwaliteit. Zo waren er vrijwilligers die werkzaam zijn met de doelgroep, ervaringsdeskundigen, studenten van een zorgopleiding maar ook vrijwilligers voor wie dit de eerste kennismaking was met mensen met een beperking. Ieders kwaliteit werd ingezet waardoor het festival een echt saamhorigheidsgevoel gaf. 

Maar zonder de inzet van de professionals en het netwerk van de bezoekers zou er geen Gele Olifant festival kunnen bestaan. Professionals zijn bij uitstek de bruggenbouwers die de wereld van deze doelgroep groter kunnen maken. Ze zijn actief aan de slag gegaan om te organiseren dat deze mensen mee konden doen, anderen konden ontmoeten en een echt festival beleven. Zij hebben bijgedragen aan de verbondenheid tussen mensen met en zonder een beperking en daarmee de inclusie van mensen met een beperking bevordert. 

“We hebben verschillende organisaties voor het festival opgezocht met een promotour en enthousiast gemaakt. We vinden het belangrijk om mensen met een beperking ook buiten de eigen woonsfeer aansluiting te bieden in eigen wijk of dorp.”

Henk Koerselman , organisator en medewerker Sa-Net

Toekomst 

Na het succesvolle festival is inmiddels ook een Stichting ‘De Gele Olifant’ opgericht en deze wil inclusie van mensen met een beperking bevorderen in de Achterhoek. Het is de bedoeling dat er naast een jaarlijks festival (het 2e festival vindt plaats op 1 november 2025) nog meer activiteiten ontwikkeld worden. Activiteiten die het gevoel van verbinding en saamhorigheid voor de doelgroep bevorderen. 

  

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan