Naar hoofdinhoud Naar footer

Pluryn: Het Toekomstplan

Gepubliceerd op: 06-05-2024

In Begeleiding à la carte 2 gaan zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg aan de slag met vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Verschillende organisaties hebben hiervoor een speciale aanpak ontwikkeld. Hieronder maak je kennis met de aanpak van Pluryn.

De organisatie

Pluryn helpt jongeren en volwassen bij het vergroten van kansen op een volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. Ook als de zorgvraag complex is. Zij bieden zorg en ondersteuning aan meer dan 7.000 cliënten in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en GGZ. Dit doen ze vanuit 440 locaties, verspreid over het hele land. De visie van de locatie Kemnade is gewoon kijken, gewoon doen en gewoon leven.

De aanpak

Bij het maken van het Toekomstplan staan de doelen en de wensen van de cliënt centraal. Tijdens het gesprek sluiten er mensen uit het netwerk van de cliënt aan die voor hem of haar belangrijk zijn. Een gespreksleider leidt het gesprek en een tekenaar tekent alle wensen, talenten, doelen van de cliënt op een poster. Ook staan er de stappen op die de cliënt gaat ondernemen en wie de cliënt helpt om de doelen te bereiken. Wanneer de poster klaar is, hangt de cliënt de poster zichtbaar op in zijn of haar appartement.
Op verschillende locaties van Pluryn wordt er met het Toekomstplan gewerkt.

YouTube video thumbnail

Droom

De droom van Pluryn is om het Toekomstplan binnen de hele organisatie toe te passen.

Aan de slag

In Begeleiding à la carte 1 heeft locatie Kemnade leren werken met het Toekomstplan. Toen zijn een handreiking, stappenplan en een vlog ontwikkeld. In Begeleiding à la carte 2 gaat naast locatie Kemnade – Werkenrode ook locatie het Hietveld ermee aan de slag. De geleerde lessen van deze beide locaties laten zien hoe Pluryn het Toekomstplan breed binnen de organisatie kan gaan toepassen en wat daarvoor nodig is.

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is onderdeel van Begeleiding à la carte 2. Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar. Lees hier meer over Begeleiding à la carte.

Deel deze pagina via: