Naar hoofdinhoud Naar footer

Praten over op gewicht blijven: tips van ervaringsdeskundige Mirjam

Gepubliceerd op: 31-03-2025

Laatst bijgewerkt op: 31-03-2025

Mirjam Braspenning werkt als ervaringsdeskundige bij de LFB. Zij blogt regelmatig over wat zij meemaakt als ervaringsdeskundige. Op gewicht blijven is voor Mirjam haar hele leven al een uitdaging, omdat zij een stofwisselingsziekte heeft. In deze blog neemt ze ons mee in hoe het voor haar voelt als mensen steeds over haar gewicht beginnen. Het raakt haar en daarom wil ze er graag meer bewustzijn over creëren. 'Samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen met een beperking meer zelfvertrouwen krijgen en zich gehoord voelen.'

Mijn stofwisselingsziekte is een stapelingsziekte, wat betekent dat als ik suiker eet, dit meteen wordt omgezet in vet. Hierdoor word ik steeds zwaarder. Het is hierdoor niet makkelijk om op gewicht te blijven en dat heeft invloed op hoe ik me over mijzelf voel. Mijn autisme speelt daar ook een grote rol in. Vroeger weigerde ik bijna al het voedsel omdat de structuur in mijn mond me niet prettig aanvoelde. Later sloeg dat om en had ik juist geen rem meer: ik at helemaal niets óf ik at mezelf letterlijk ziek. Dit heeft me zelfs een keer in het ziekenhuis gebracht, omdat er voedsel in mijn longen terechtkwam. Dat was een heftige ervaring.

Reacties van mensen in mijn omgeving 

Ik krijg vaak reacties over mijn gewicht van mensen in mijn omgeving. Dat is best lastig, want mensen vinden er altijd wel iets van, of het nu familielid, begeleider of iemand anders in mijn omgeving is. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: 'Moet je dat wel eten?' of 'Dit is niet goed voor je.' Met mijn oude diëtist heb ik ook zo'n ervaring. Als ik was afgevallen, was ik heel trots. In plaats van een compliment, kreeg ik te horen wat nog beter moest.

Zulke reacties maken me boos en onzeker. Vaak zorgt het ervoor dat ik alleen maar meer ga eten. Ik denk dat het belangrijk is dat professionals juist positief blijven en erkenning geven voor wat al goed gaat. Dat zorgt juist dat het afvallen en gezond eten beter gaat!

Ik denk dat het belangrijk is dat professionals juist positief blijven en erkenning geven voor wat al goed gaat.

Mirjam, Ervaringsdeskundige

Tip voor begeleiders

Begeleiders wil ik als tip meegeven dat ze er niet te dicht bovenop moeten zitten. Zorg ervoor dat je positieve feedback geeft als iemand is afgevallen, in plaats van de ander te wijzen op wat er nóg beter kan. Dat motiveert namelijk veel meer. Je helpt de ander door samen een plan te maken om op gewicht te blijven en structuur te bieden, zonder verplichtingen. Zo stimuleer je de ander, maar blijft de eigen regie bij de persoon zelf liggen. 

Wat mij zou helpen is om samen met de begeleiding een plan te maken. Bijvoorbeeld een lijstje met wat ik wel en niet kan eten, dat geeft me houvast. Structuur helpt mij enorm door mijn autisme. Ook zou ik het fijn vinden als begeleiding mij vroeg hoe ik het zelf graag wilde aanpakken, in plaats van verplichte weegmomenten op te leggen.

Tips voor mensen met een beperking

Welke tips ik heb voor mensen met een beperking die worstelen met hun gewicht en onzekerheid? Zorg ervoor dat je jezelf blijft en pak de eigen regie. Vertel de begeleiding wat je fijn vindt en wat niet. Laat je niet ontmoedigen door wat anderen zeggen over jouw gewicht. En onthoud: je bent goed zoals je bent. Jij mag bepalen wat voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Je bent goed zoals je bent!

Je bent goed zoals je bent!

Mirjam, Ervaringsdeskundige

Deel deze pagina via: