Stichting BONT: meer bekendheid voor de BONT-werkwijze
Gepubliceerd op: 30-06-2024
In Begeleiding à la carte 2 gaan zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg aan de slag met vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Verschillende organisaties hebben hiervoor een speciale aanpak ontwikkeld. Hieronder maak je kennis met de aanpak van Stichting BONT.
Stichting BONT
Stichting BONT biedt activiteiten, logeer- en woonlocaties in Rotterdam. De groepjes bestaan gemiddeld uit 5 - 8 jongeren. 1 begeleider begeleidt maximaal 4 jongeren.
BONT vindt het belangrijk dat hun jongeren spelenderwijs nieuwe ervaringen op kunnen blijven doen. Zij zijn ervan overtuigd dat jongeren het meeste leren van en met elkaar. Zo komen de jongeren in nieuwe situaties terecht waar zij nieuwe ervaringen opdoen. Dit is heel belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Met speelse ervaringen krijgen zij bovendien een breder wereldbeeld. De focus ligt op ‘vergewonen’: de jongere een zo gewoon mogelijke dag laten beleven.
Leuk om te weten: Stichting BONT is ook een aantrekkelijke werkgever voor jongeren en jongvolwassenen. Zij hebben zelfs een wachtlijst voor begeleiders.
De aanpak
Stichting BONT wil graag dat hun methode erkend wordt door onafhankelijke beoordelaars van het erkenningstraject. De methode is dan een handleiding die zij ontwikkelen over de BONT-werkwijze. Zo’n handleiding is waardevol voor nieuwe medewerkers, ouders en andere organisaties.
Droom
De BONT-methode als erkende methode. Zodat nog veel meer jongeren met een beperking voordeel hebben van hun aanpak. Dat is de droom van Stichting BONT.
Een methode kan erkend (beoordeeld) worden op verschillende niveaus. De minimale eis is dat de methode goed uit te voeren is in de praktijk en dat er goed staat beschreven waarom de aanpak waarschijnlijk werkt.
Aan de slag
Stichting BONT gaat eerst de BONT-werkwijze beschrijven. Daarnaast gaan zij bestaande methodes vergelijken met de inzichten uit de BONT-werkwijze. Dit levert nieuwe inzichten op die zij opnemen in hun beschrijving. Tot slot melden zij zich aan het voor het erkenningstraject van Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning.
Over Begeleiding à la carte
Deze aanpak is onderdeel van Begeleiding à la carte 2. Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar. Lees meer over Begeleiding à la carte.