Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Technologie, niets voor mij!

Gepubliceerd op: 11-12-2023

Door Linda Buiting, innovatiemedewerker zorgtechnologie en digivaardigheid bij Zozijn, en ambassadeur Begeleiders in de Gehandicaptenzorg.

Goedemorgen wereld!

Ik sta op, spring onder de douche, kleed me aan, open de gordijnen en hup ….. naar het ontbijt om mijn dag te starten. Een heel gewoon ochtendritueel zoals voor velen. Maar niet voor iedereen is de wereld zo vanzelfsprekend.

Afgelopen dinsdag ben ik naar een regionale bijeenkomst van de Innovatie-impuls on tour geweest #InZo2023. Sinds maart ben ik, vanuit mijn ervaring als coördinerend ondersteuner in de gehandicaptenzorg, gestart als innovatiemedewerker zorgtechnologie bij het Zorglab van Zozijn. Op zoek naar nieuwe technologie, kennis delen met andere organisaties en cliënten, verwanten en collega’s adviseren over de toepassingen van technologie. Dit om het leven van mensen met een beperking leuker, veiliger of zelfstandiger te maken.

En dit was precies waar het bij de Innovatie-impuls on-tour-bijeenkomst, bij Pluryn in Nijmegen, om ging: “Ervaren, proberen en leren over technologie in de gehandicaptenzorg. En ontdekken hoe de inzet van technologie een positief verschil kan maken voor mensen met een beperking.”

Meer eigen regie

Eva Eikhout & Rob Jacobs openden samen deze dag. Vanuit hun persoonlijke situatie namen ze ons mee in de wereld van mensen met een beperking. Want “hup, je bed uit, gordijnen open en gaan …..” is niet voor iedereen de realiteit. Ze vertelden wat het voor hen betekent dat er technologie bestaat waardoor ze een stukje meer regie over hun leven kunnen pakken. En hierdoor bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen wanneer hun gordijnen open gaan.

Met elkaar oplossingen vinden

Sanne & Anne namen ons mee in de gelijkwaardigheid of misschien wel de ongelijkwaardigheid tussen mensen met en zonder een beperking. Dat het belangrijk is om de samenwerking met elkaar op te zoeken. Drink een kop koffie samen, vraag naar wat de ander belangrijk vindt in het leven en wat hierbij kan helpen. En als de oplossing een technologie is, kunnen we dan als medewerker in de gehandicaptenzorg nog zeggen: “Technologie, niets voor mij!” 

Kleine stapjes met elkaar zetten, vragen stellen en mogen leren, zodat naast de menselijke zorg en sociale interactie, technologie een positief verschil kan maken in het leven van mensen met een beperking. Mooi hoe dit vandaag door de sprekers en ervaringsdeskundigen werd belicht.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan