Valse diplomabezitters verdienen strafwerk
Gepubliceerd op: 22-04-2024
Laatst bijgewerkt op: 10-12-2024
In de zorg krijgen we steeds vaker te maken met criminele organisaties – anders kan ik het niet noemen – die op bestelling diploma’s vervalsen (inclusief DUO opdruk). Hun klanten zijn ‘zorgmedewerkers’ die dus niet vakbekwaam zijn en niet de juiste ondersteuning kunnen bieden. Ze besodemieteren kortom onze mooie sector en verdienen strafwerk.
Waar ik aan denk? Een onbetaalde taakstraf, opgelegd door een rechter. Gewoon een maand lang onder onze supervisie bedden opmaken en de prullenbakken legen. Want wegkomen met een enkelband, daar duperen ze onze onderbezette sector nóg meer mee. Maak jezelf als ongediplomeerde maar nuttig…
De gevaren van valse diplomabezitters
Wat een treurigheid, dit verschijnsel. De plegers hebben geen idee wat ze veroorzaken. Want hoe haal je het in je hoofd om je te voor te doen als vakbekwame zorgmedewerker of om diploma’s te vervalsen? Je brengt mensen in direct (levens)gevaar. Je hebt geen idee wat je aan het doen bent, je belazert de boel en je brengt naast de cliënt ook de rest van de omgeving - naasten, vertegenwoordigers en échte zorgmedewerkers - in gevaar.
Iedereen gaat er vanuit dat als je ondersteuning of zorg ontvangt, dat je dit van bevoegde en bekwame mensen ontvangt. Ook ik vertrouw ik erop dat de collega’s op alle locaties vakbekwaam zijn of bezig zijn om een diploma te behalen. Zoals een leerling of stagiaire, die onder begeleiding van een vakbekwame collega de ins & outs van het vak leert.
Zorgfraude
De praktijk is dus helaas vaak anders. Het maakt me woest. En mij niet alleen. In maart van dit jaar werden er al Kamervragen gesteld onder de titel ‘Oplichters aan bed gevaar voor patiënt: steeds meer zorgmedewerkers betrapt met vals diploma’. Het is goed dat Kamerleden hierover de minister aan de tand voelden. In 2023 zijn er 118 meldingen geweest van zorgfraude. Dit is al een verontrustend getal. Velen vrezen dat het slechts het topje van de ijsberg is.
Het waarschuwingsregister zorgfraude werd in 2022 op een laag pitje gezet. Dat vuur zou weer stevig moet worden opengedraaid. Het zou gemeenten, zorgverzekeraars, maar ook zorgorganisaties de mogelijkheid bieden om zorgfraude te melden. Wat mij betreft ontstaat er zo snel mogelijk een zwarte lijst. Klikken moet in dit geval! Ongekwalificeerd en dus ook ongemotiveerd aan kwetsbare mensen zorg verlenen, daar past geen diploma bij, maar een brevet van onvermogen.
Een tip van meester Habets:
Let op elkaar en vertrouw je iets niet, bespreek je twijfels met een collega. Blijf je twijfelen of er sprake is van fraude: melden! De mensen die van zorg afhankelijk zijn en hun naasten belonen je met een oorkonde…