Hoe lang wordt de methode al gebruikt?
De organisatie werkt inmiddels 30 jaar volgens de Triple-C methodiek. De weerbaarheidstrainingen die daarop zijn afgestemd worden al 15 jaar uitgevoerd, waarbij deze steeds worden doorontwikkeld op basis van de doelgroep.
Hoe vaak wordt de methode gebruikt?
Elke medewerker in de intensieve sector volgt de basistraining van twee dagen en een terugkomdag per jaar. Ook vindt coaching op maat plaats.
Wat is de doelgroep?
Alle medewerkers binnen de intensieve sectoren ontvangen de training. Daarnaast is de training op aanvraag beschikbaar en binnenkort gaan alle medewerkers getraind worden. Naast werknemers worden ook ouders van cliënten getraind. Cliënten krijgen een rots en watertraining (weerbaarheid en sociale vaardigheidstraining) op aanvraag.
Wordt er geëvalueerd en wat komt daaruit?
De evaluaties van de trainingen zijn erg goed. Met name de andere kijk (Wat is de hulpvraag achter het gedrag van de cliënt?) en het werken aan stressreductie bij cliënt en medewerker wordt sterk gewaardeerd. De medewerkers krijgen hierdoor een andere mindset. Uiteindelijk gaat het om weerbaardere medewerkers en om stressreductie bij cliënten.
Is de methode wetenschappelijk onderbouwd?
De Triple-C methodiek is onderwerp van onderzoek in een academische werkplaats van Tranzo[1]. In het kader van zelfdeterminatie is er daarbij aandacht voor alternatieve oplossingen voor maatregelen in de vorm van ‘fixaties’, zoals gezamenlijk volgen van een weerbaarheidstraining door begeleiders en cliënten.
Wat zijn de benodigde investeringen?
Bij de organisatie heeft men inmiddels 10 weerbaarheidstrainers. Dit is natuurlijk een forse investering. Wanneer de medewerkers getraind worden, zijn zij niet inzetbaar in het primaire proces. Daarnaast heeft men een trainingslokaal en een aantal materialen, zoals matten.
Welke randvoorwaarden zijn te benoemen?
De allerbelangrijkste randvoorwaarde is dat de weerbaarheidstrainingen ingebed zijn in de visie op het verlenen van zorg in de instelling (in dit geval de Triple-C). Het hele systeemmoet de trainingen ondersteunen, vooral ook de managers en de Raad van Bestuur. De visie moet van onder tot boven doorleefd zijn, zodat iedereen weet dat de weerbaarheidstrainingen hier maximaal op aan sluiten. Bij de organisatie is dit het geval; daarom worden de trainingen ook gefaciliteerd.
Welke praktische hulpmiddelen worden gebruikt?
Er wordt gewerkt met hartslagmeters om naar stress te kunnen kijken. Daarnaast onderzoekt men nu of er in de toekomst met VR-brillen kan worden gewerkt om lastige casuïstiek te beoefenen. Dit gebeurt in samenwerking met een extern bedrijf, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het omgaan met stress. De organisatie ontwikkelt verder alle casuïstiek op maat.
Welke trainers, coaches of cursussen zijn beschikbaar?
De organisatie heeft zelf 10 weerbaarheidstrainers.
Wat zijn voordelen van de methode?
Door deze manier van trainen kunnen de medewerkers weer op pad, ze komen met plezier naar het werk, ze zijn weerbaarder. De cliënten zijn er ook mee geholpen. Ze hebben minder stress, wat hun leven ten goede komt.
Wat zijn nadelen van de methode?
Deze zijn er eigenlijk niet, omdat de trainingen en de coaching erg op maat zijn en daardoor herkenbaar voor de medewerkers. Vooral een andere mindset, namelijk het minder snel fysiek instappen en het meer richten op stressreductie, is erg waardevol voor de medewerkers.
Waar is men het meest trots op bij het toepassen van de methode?
Het Team Weerbaarheid is er trots op dat hun werkwijze volledig is ingebed in de filosofie van werken van de organisatie. Daar krijgt men veel waardering voor. Wat 15 jaar geleden begon als proef is nu een gevestigd begrip en een standaardonderdeel van het leren en ontwikkelen van de medewerkers van de organisatie. Toen men onlangs een vacature in het team had kreeg men wel 20 reacties. In deze krappe arbeidsmarkt is dat veelzeggend.
Wat zijn verbetermogelijkheden?
Men is steeds bezig met het doorontwikkelen en aanpassen van de trainingen en de coaching. Daarvoor wordt ook nauw samengewerkt met andere disciplines en wordt aangesloten bij elke studiemiddag over nieuwe ontwikkelingen. Het trainen met VR-brillen gaat mogelijk wat brengen en men zou graag een trainingslocatie in een rustgevende omgeving hebben.
Wordt de methode ook elders toegepast? Op welke schaal?
Op deze schaal wordt deze vorm van weerbaarheidstraining niet elders toegepast. Er is wel veel vraag naar ervaringen die de organisatie heeft opgedaan en naar train-de-trainer programma’s. In andere instellingen wordt wel op weerbaarheid van medewerkers getraind, maar de doorvertaling naar de zorg en de koppeling aan de filosofie van Triple-C is uniek. Daarnaast worden de trainers dan meestal ingehuurd, terwijl de organisatie een eigen weerbaarheidsteam heeft.
Suggesties voor andere organisaties die aan de slag willen met deze methode
De inbedding in de filosofie is enorm belangrijk, anders wordt het een kunstje en zie je dat er na verloop van tijd weer mee gestopt wordt. Dit is een investering die enorm veel tijd kost.
[1] Triple-C: Het Triple-C gedachtegoed is al vanaf 1991 in ontwikkeling. Het promotieonderzoek van Tess Tournier heeft een begin gemaakt aan de wetenschappelijke onderbouwing van Triple-C: https://www.triplecwerkplaats.nl/wp-content/uploads/2021/10/Proefschrift-Triple-C_-Tess-Tournier.pdf. In 2024, in samenwerking met de AWVB, een nieuw promotietraject starten op het gebied van de Triple-C methodiek. Zie ook de triple-C werkplaats: https://www.triplecwerkplaats.nl/