‘Andere ogen geven een frisse blik, daar word je alleen maar beter van’
Gepubliceerd op: 11-03-2025
Bas Brekelmans, die met zijn gezin op de woonzorglocatie van Kameraet in Bladel woont, heeft zich aangemeld voor een pak-door-traject en om onderdeel te zijn van een lerend netwerk, vanwege de groei van Kameraet. ‘Ik vind het belangrijk dat medewerkers meegroeien met de organisatie.‘
‘Als je een kleinschalige organisatie bent, kan je heel erg op een eiland zitten’, aldus Bas Brekelmans. ‘Daarom vonden wij het zo nuttig om mee te doen aan Begeleiding à la carte 2 en onderdeel te zijn van een lerend netwerk. Door met andere organisaties te sparren, word je kijk op je eigen aanpak scherper.‘ Bas meldde zich aan voor een Pak-door-traject, omdat Kameraet aan het groeien is.
‘Er komt een huis bij op onze huidige locatie en twee huizen in het dorp. Onze vraag was: hoe blijven we kleinschalig in onze aanpak als we straks vier woningen hebben in plaats van een? Het ging om opschalen en overdraagbaarheid.’
Lerende netwerken
Deelnemers van de Pak-door-trajecten komen regelmatig bij elkaar in lerende netwerken om met en van elkaar te leren. Twee coaches begeleiden de lerende netwerken. Belangrijk onderdeel zijn de werkbezoeken, waarin deelnemers een kijkje nemen in elkaars keuken.
De deelnemers van de Pak-door-trajecten zijn op basis van hun ambitie of leervraag verdeeld in twee lerende netwerken. Doelen van de lerende netwerken zijn:
- Uitwisseling van kennis en ervaring: deelnemers delen inzichten en ervaringen vanuit het eigen traject.
- Samen leren: in het lerende netwerk sparren deelnemers met elkaar en doen inspiratie op door nieuwe inzichten, steun en herkenning.
- Verdieping op thema’s: deelnemers vergaren kennis op het gebied van organisatiecultuur, leren, ontwikkelen en veranderkunde.
- Leren in de sector: deelnemers vertalen geleerde lessen naar kennis voor andere organisaties.
Ontdek hoe organisaties hun aanpak ontwikkelen in de Pak-door-trajecten.
Activiteiten
In 2024 kwamen de lerende netwerken zes keer bij elkaar, afwisselend fysiek en online. Twee van deze bijeenkomsten waren werkbezoeken op locatie. De inhoud van de andere bijeenkomsten sloot aan bij vragen en onderwerpen die bij de deelnemers speelden. Zo was er onder andere aandacht voor intervisie, een microlearning over gedragsverandering en reflectie op het veranderproces.
Het lerend netwerk heeft Bas geholpen. Hij vond de werkbezoeken erg inspirerend. ‘Ik vind het belangrijk dat medewerkers meegroeien met de organisatie. Daarom zijn een aantal collega’s meegegaan op werkbezoek bij Stichting BONT in Rotterdam. Het was waardevol om te zien hoe andere organisaties werken. De organisaties in het netwerk bestaan vaak al langer en hebben hun visie goed uitgewerkt. Hun aanpak staat op papier: zo werken zij. Daar willen wij naartoe groeien. Van de werkbezoeken heb ik geleerd dat we dingen moeten vastleggen. Ik heb een hekel aan protocollen, maar begrijp nu dat we onze werkwijze moeten beschrijven om deze te kunnen borgen. Bovendien kunnen we de aanpak dan delen met andere organisaties.’
Waarde van werkbezoeken
Bas organiseerde ook een werkbezoek op zijn eigen locatie. ‘Je eigen verhaal vertellen scherpt dat verhaal verder aan. Leuk om te zien dat onze medewerkers zich bewust zijn van wat ons uniek maakt en dat ze daar trots op zijn. En de deelnemers in het netwerk waren ook enthousiast. Ze willen dingen overnemen, zoals het betrekken van bewoners bij sollicitaties en rondleidingen. Maar ook iets eenvoudigs als bewoners zelf hun kamer laten inrichten. Zo leren we over en weer van elkaar. Het is heel prettig als je input krijgt van buitenaf. Andere ogen geven een frisse blik, daar word je alleen maar beter van.’
Door het lerende netwerk met andere organisaties en gesprekken die Kameraet onder begeleiding van Vilans voerden met medewerkers, bewoners en verwanten is hun aanpak helderder en steviger geworden, vindt Bas.