Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Zo implementeert Amarant LACCS voor zorgverbetering bij E(V)MB

Gepubliceerd op: 19-12-2024

Een zo goed mogelijk leven. Ook voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen (EVMB). Dat wil Amarant met LACCS. Hoe implementeert de zorgorganisatie deze methode?

Mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen kunnen soms maar beperkt bewegen en hebben beperkte mogelijkheid zichzelf uit te drukken. Ze hebben allerlei lichamelijke beperkingen en het ontwikkelingsniveau van een baby of peuter. Daardoor zijn ze volledig afhankelijk van de zorg door anderen. Maar hoe weet je wat deze mensen willen? Dat maakt hun verzorging bijzonder moeilijk.

LACCS

‘Daarom begonnen we vaak bij het lijf, en de rest volgde vanzelf, was is het idee’, vertelt Michelle Both, gedragsdeskundige en projectleider bij Amarant, divisie specialistische zorg. 

Inmiddels kijkt Amarant verder dan hygiëne en gezondheid. Want een goed leven vraagt meer. Behalve aan Lichamelijke verzorging schenkt Amarant nu ook aandacht aan Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. Opgeteld: LACCS, een programma dat begeleiders en verzorgers helpt om mensen met EVMB een goed leven te geven. Kern is het ‘goed leven gesprek’ dat het hele team met verwanten voert over alle 5 levensgebieden. Om zo te weten te komen wat een cliënt nodig heeft. En hoe die zich kan ontwikkelen.

'LACCS biedt je handvatten, bijvoorbeeld hoe je beter contact kunt maken.’ Zo leidt de methode tot betere kwaliteit van leven voor bewoners.'

Michelle Both, Gedragsdeskundige en projectleider bij Amarant, divisie specialistische zorg

Resultaat

‘En het werkt’, vervolgt Michelle. ‘We hebben nu heel andere gesprekken over cliënten. Onlangs zei een familielid nog: “het is eigenlijk zoals in je gezin, waarbij nu echt de zaken aan bod komen waar het over moet gaan”. Waar wij vervolgens naar kunnen handelen. Want ook inhoudelijk geeft LACCS je handvatten, bijvoorbeeld hoe je beter contact kunt maken.’ Zo leidt de methode tot betere kwaliteit van leven voor bewoners.

Hoe is het zo gekomen?

Michelle volgde een verdiepingscursus over EVMB voor gedragskundigen en die bleek helemaal opgezet rond LACCS. ‘Ik was meteen razend enthousiast en stelde voor om er iets mee te doen.’ 

Het werd een proefproject voor 2 woningen. Toen kwam ook Margriet Donders, manager specialistische zorg, als projectleider in beeld.

Margriet: ‘We schoolden snel een aantal collega’s, stelden een projectplan op en zijn toen in 2018 gewoon begonnen.’

Verdere uitbreiding

Het proefproject draaide 2 jaar en de interesse bij de organisatie groeide. Die toenemende belangstelling liep gelijk aan de invoering van zorgprogramma’s bij Amarant, waar LACCS goed in past. Het is een kapstok waar je andere methoden goed aan kunt hangen. 

Met die uitbreiding werd het project te groot voor de medewerkers om er bij te blijven doen. Inmiddels was Michelle ook projectleider. ‘Heel fijn om iemand erbij te hebben vanuit de inhoud’, zegt Margriet hierover. Met ondersteuning van ZonMw werd opschaling en externe projecthulp mogelijk. Zo kwam er een nieuwe projectstructuur.

Professionele projectstructuur

Met die uitbreiding werd het project te groot voor de medewerkers om er bij te blijven doen. Inmiddels was Michelle ook projectleider. ‘Heel fijn om iemand erbij te hebben vanuit de inhoud’, zegt Margriet hierover. 

Met ondersteuning van ZonMw werd opschaling en externe projecthulp mogelijk. Zo kwam er een nieuwe projectstructuur. Michelle: ‘We vormden een stuurgroep met daaronder 3 werkgroepen, voor methodisch werken, voor communicatie en voor scholing. En we kregen ondersteuning van een voltijds projectleider. Zo hebben wij het in 2 tot 3 jaar doorontwikkeld.’

Change Mindset Model

Michelle: ‘Voor de borging hadden we ook veel aan de workshop gedragsverandering van ZonMw, waarin het Change Mindset Model aan bod kwam. Dat leert je hoe je iemand niet alleen overtuigt, maar ook in beweging krijgt. Door je project in kleine stukjes te hakken en collega’s daar zoveel mogelijk bij te betrekken, zodat ze onderdeel van de verandering worden.’

Wat maakt de implementatie van LACCS bij Amarant succesvol?

‘Allereerst dat we met een proefproject zijn gestart’, benoemt Michelle. ‘Je weet niet waar je aan begint. Dat kun je in een klein proefproject ontdekken. Zo leerden wij om de grote implementatie te splitsen in die werkgroepen.’

‘En de voorlopers kunnen de rest overtuigen’, vult Margriet aan. ‘Bijvoorbeeld collega’s die enthousiast van de cursus terugkomen, kunnen anderen beter inspireren en overtuigen dan wij.

We hebben ook de scholingen voor nachtzorg, medische dienst en alle disciplines die betrokken zijn aangepast. Daardoor spreken we nu allemaal dezelfde taal op bijvoorbeeld het grote overleg. Dit zorgt ook voor een beter gesprek met de familie, bijvoorbeeld over wat een cliënt kan of zijn lievelingsliedje, gebeurtenissen van vroeger. Zo komen we beter tot de behoefte van de cliënt. 

Wat waren de knelpunten? 

‘Het personeelstekort’, meent Michelle. ‘Vooral het verloop is een probleem. Dat zit de borging ook in de weg. Daar zijn we nu volop mee bezig: hoe houden we de coaches up-to-date en bij elkaar? Hoe zorgen we dat we kennis en ervaring blijven uitwisselen? 

Welke 3 tips hebben Michelle en Margriet tot slot nog voor de implementatie?

  1. Besteed veel aandacht aan het enthousiasmeren en overtuigen van je collega’s.
  2. Maak de onderdelen van je project zo klein mogelijk. Hoe kleiner de stapjes en met concrete voorbeelden en werkwijzen, hoe meer enthousiasme. Niet van bovenaf, maar samen ontwikkelen.
  3. Kijk goed hoe LACCS past in je methodische cyclus. Wij hebben met een paar mensen zitten puzzelen, zijn ermee aan de slag gegaan en stelden bij waar het anders moest.

Lees meer over Methode LACCS.

Mede mogelijk dankzij Gewoon Bijzonder

Dit artikel is onderdeel van een serie over implementatie van een interventie of methode. De implementatieprojecten zijn mede mogelijk door een subsidie van ZonMw uit het programma Gewoon Bijzonder. Dit programma ontwikkelt, verspreidt en past kennis toe om de zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel te verbeteren.

Lees ook

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan