Hoe kun je zorgtechnologie implementeren? De Innovatie-impuls helpt.
Gepubliceerd op: 06-02-2023
De Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg wil het gebruik van technologie in de gehandicaptenzorg vanzelfsprekend maken. Met Rian van de Schoot (Vilans), Brigitte Verhage (ministerie van VWS) en Brigitte Boon (Academy Het Dorp) gingen we na wat de lessen en opbrengsten zijn van de eerste fase van dit programma (2019 – 2022).
Vilans en Academy Het Dorp kregen van VWS de opdracht uit te zoeken hoe organisaties in de gehandicaptenzorg succesvoller kunnen worden in het implementeren van zorgtechnologie. Brigitte Verhage, programmamanager gehandicaptenzorg bij VWS: “Zorgverleners en cliënten vertelden ons dat ze vooral kampten met de hoe-vraag: hoe kunnen wij technologie implementeren? Daar wilden wij mee aan de slag.” De adviseurs van Vilans en Academy Het Dorp hielpen de organisaties bij het vinden van passende technologie, het gaan gebruiken van die technologie en het implementeren ervan. De organisaties leerden ook hoe ze dat de volgende keer zelf kunnen doen.
De vraag van cliënt staat centraal
In de Innovatie-impuls werd ook onderzoek gedaan. Er werd goed onderzocht welke zorgvraag de cliënten hadden. En welke technologie daarbij zou kunnen helpen.
Brigitte Boon, bestuurder bij Academy Het Dorp zegt daarover: “We startten met de vraag welke thema’s van cliënten organisaties wilden oplossen met technologie”. Uit het onderzoek kwamen uitspraken zoals: ‘ik wil graag zelfstandig naar de supermarkt’ of ‘ik wil tijdens de nacht niet gestoord worden’. Er werd ook onderzocht of het gebruiken van de gekozen technologie had geholpen bij de zorgvraag van de cliënt.
In de Innovatie-impuls was een themanetwerk rondom ‘lekker slapen’, waarbij zes zorgorganisaties zich aansloten. Het vraagstuk ‘hoe zet ik een slaapteam op binnen mijn organisatie of hoe professionaliseer ik deze’ leefde bij alle aangesloten organisaties. Het themanetwerk deed veel ervaring op en merkte dat het thema ‘lekker slapen’ bij meer organisaties in de gehandicaptensector aandacht vraagt. De geleerde lessen zijn verzameld met verwijzingen naar tal van artikelen, formats en video’s.
De Innovatie-impuls leert dat implementatie veel tijd kost, doordat je veel stappen zorgvuldig moet zetten en aan veel dingen moet denken. Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans: “Neem zoiets simpels als: is het Wifi-bereik goed genoeg? Sommige technologie eist een beter bereik dan gemiddeld. Dat zie je gemakkelijk over het hoofd.”
Geleerde lessen
Aan de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg deden 26 gehandicaptenorganisaties mee die met technologie aan de slag wilden. Vier jaar nadat de Innovatie-impuls startte, delen we nu de geleerde lessen over het succesvol implementeren van technologie in een gehandicaptenorganisatie. De Innovatie-impuls heeft naast lessen, ook handige tools en ervaringen opgeleverd. Deze vind je allemaal in de Innovatie-Route. Speciaal voor een aantal betrokken doelgroepen hebben we de geleerde lessen op een rijtje gezet.
Praat mee over zorgtechnologie
Voor cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen en cliëntenraden
- Cliënten en naasten, praat mee over zorgtechnologie!
- Kijk waar technologie een oplossing kan zijn
- Acht tips om technologie niet te laten stranden
- Acht tips om technologie vleugels te geven
Innovatie-impuls 2 is de volgende stap
De geleerde lessen uit de Innovatie-impuls 1 (IIG-1) nemen we mee in de Innovatie-impuls 2 (IIG-2). In het programma ligt de nadruk op het toepassen van de geleerde lessen in de praktijk. De deelnemende zorgorganisaties passen met ondersteuning vanuit het programma de geleerde lessen toe in hun implementatietrajecten. De Innovatie-Route is hierbij de basis: met onderbouwde kennis, praktische toepassingen en inzichten.
Lees meer
- Lees het gehele interview met Rian van de Schoot (Vilans), Brigitte Verhage (VWS) en Brigitte Boon (Academy Het Dorp) op vilans.nl.
- Download het eindrapport Innovatie-Impuls
- Bekijk hier de Innovatie-Route