Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Incontinentie en wat je eraan kunt doen

Gepubliceerd op: 23-07-2019

Bij sommige mensen raakt het patroon van plassen en ontlasten (poepen) verstoord. Ze kunnen bijvoorbeeld hun urine en/of ontlasting niet ophouden. In Nederland hebben zo’n 1 miljoen mensen last van ongewild verlies van urine of ontlasting, ofwel incontinentie.

Continentiestoornissen

Andere mensen hebben er juist last van dat ze niet kunnen plassen of ze hebben last van verstoppingen. Al deze problemen zijn continentiestoornissen. Meer lezen over continentie en de hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen?

Bekijk de folder Continentiehulpmiddelen, wat moet ik weten?

Welke continentiehulpmiddelen zijn er?

 Veel cliënten gebruiken continentiehulpmiddelen. Deze zorgen ervoor dat zij minder last hebben van het probleem. Er bestaan veel verschillende continentiehulpmiddelen, in te delen in vier categorieën:

  1. Absorberende hulpmiddelen nemen ongewild verloren urine en/of ontlasting op en houden het vast.
  2. Afvoerende hulpmiddelen helpen om urine op een hygiënische manier af te voeren en op te vangen. Ook vangen ze bij een darmspoeling de ontlasting op.
  3. Afsluitende hulpmiddelen voorkomen dat iemand ongewild urine en/of ontlasting verliest.
  4. Aanvullende hulpmiddelen om het effect van de andere hulpmiddelen te versterken, te ondersteunen of ongewenste bijwerkingen te verminderen.

Binnen deze vier categorieën zijn er allerlei soorten producten met verschillende eigenschappen zoals:

  • maat;
  • opvangcapaciteit;
  • inwerking op de huid;
  • bruikbaarheid voor mensen met een slechte handfunctie.

Incontinentiemateriaal uitproberen

Myra (ruim 4 jaar werkzaam bij stichting de Parabool) besluit zelf te ervaren hoe het is om ‘all the way’ incontinentiemateriaal uit te proberen. Haar wc gaat op slot. Waarom? Ze wil de zorg verbeteren door zich te verplaatsen in de bewoners.

Lees hoe Myra zich voelt na 30 uur.