Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Medicatieveiligheid

Gepubliceerd op: 13-03-2019

Laatst bijgewerkt op: 28-04-2024

Het is belangrijk dat professionals en cliënten alles leren over (hun) medicijnen en het gebruik daarvan. Om hier goed mee om te gaan moet je weten hoe een veilig medicatieproces er uit ziet. Dit vraagt om duidelijke informatie over dit onderwerp voor iedereen.

Waar zijn die medicijnen eigenlijk voor en hoe gebruik je ze?

Het is voor cliënten goed om te weten waarom ze al die medicijnen eigenlijk krijgen. Daarom is er een cliëntenfolder gemaakt in eenvoudige taal waarin alles te vinden is over medicijnen, hoe en wanneer je ze moet nemen en wat je moet doen als je ze vergeet. Deze folder is gemaakt door het Leernetwerk Medicatieveiligheid, wat onderdeel is van het Kennisplein. Deze folder is gratis te downloaden in twee varianten: in kleur en in zwart-wit. Je downloadt ze onderaan de pagina.

Ook is er een bijsluiter in beeld beschikbaar: de Beeldsluiter. Dit is een handige website waarop begrijpelijke video's staan, gemaakt op basis van de bijsluiter van medicijnen.

Leren van fouten

Wat kun je leren van de 'fouten' die gemaakt worden bij het toedienen van medicijnen? De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) analyseerde meldingen over medicijngebruik in de gehandicaptenzorg. In het rapport 'In openheid leren van meldingen' zetten ze de belangrijkste oorzaken en tips voor verbetering op een rijtje. Bekijk het rapport en de informatie hierover.

(Zelf) zorgen voor betere medicatieveiligheid

Er zijn verschillende tools beschikbaar om professionals in de zorg te helpen met het zelf verbeteren van de medicatieveiligheid. Een aantal van deze staan hier beschreven:

  • 'Handreiking Medicatiebeleid Gehandicaptenzorg'
    Er is een handreiking beschikbaar voor ondersteuners van mensen met een beperking om het proces van voorschrijven en verstrekken van medicatie te structureren en bewaken. Deze is ook gratis te downloaden als pdf bestand.
  • Checklist Medicatieproces
    Om het medicatieproces vast te leggen is er een checklist gemaakt voor in de extramurale zorg voor mensen met een beperking. Na beantwoording van 32 gesloten vragen krijg je advies voor aanpak van de verbeterpunten.

Meten is weten

Doormiddel van gele post-its en een poster incidenten en gebeurtenissen meten, dat wordt ook wel de Geeltjesmeting genoemd. Deze poster wordt op de afdeling gehangen, zodat iedereen weet wat er mis gaat.

Boek: Beter worden door Medicatieveiligheid

Werken aan betere medicatieveiligheid vraagt om helderheid over de problemen en waar deze zich voordoen. Het vraagt ook om het formuleren van duidelijke doelstellingen. Deelnemers aan het leernetwerk 'Medicatieveiligheid' gingen hiermee aan de slag. Hun doelstellingen en resultaten vind je terug in het boek 'Beter worden door Medicatieveiligheid'.

Jouw bijdrage

Het Kennisplein Gehandicaptensector is altijd in ontwikkeling. Heb je aanvullingen op deze pagina? Laat een reactie achter. Of mail naar Jenneken Naaldenberg: jenneken.naaldenberg@radboudumc.nl.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands