Naar hoofdinhoud Naar footer

Stappenplan voor wilsbekwaamheid

Gepubliceerd op: 30-10-2019

Laatst bijgewerkt op: 17-09-2024

Om zelfstandig een beslissing over een handeling te kunnen nemen is het belangrijk dat de cliënt een goed doordachte beslissing neemt. Het stappenplan voor wilsbekwaamheid geeft houvast.

Waarom is het stappenplan voor wilsbekwaamheid interessant voor begeleiders? 

Hoe maak je een zelfstandige beslissing over een handeling? Hierbij is het belangrijk dat de cliënt een goed doordachte beslissing kan nemen. Iedereen kan dit, totdat het tegendeel bewezen is. Iemand is 'wilsonbekwaam' als hij de informatie van de arts niet (meer) kan begrijpen en afwegen, niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn en/of geen besluit kan nemen.

Stappenplan

De situatie waarin de vraag wordt gesteld is ook belangrijk. Soms kan iemand nog wel beslissen over een dagje uit, maar niet meer over een hypotheek of euthanasie. Iemand die wilsonbekwaam is, heeft een wettelijk vertegenwoordiger. Bij kinderen zijn dat vaak de ouders. Om wilsbekwaamheid vast te stellen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een stappenplan. 

Download de handreiking via www.richtlijnenlangdurigezorg.nl.

Terugkijken: Webinar over wilsbekwaamheid

Hieronder kun je het webinar van SKILZ terugkijken. Het webinar gaat over beslisvaardigheid en de mogelijke ondersteuning die je daarin kunt bieden. Het webinar is voor iedereen die in de langdurige zorg werkt en te maken heeft met beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. 

In deze webinar leer je meer over de handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. De drie deskundigen zijn Cees Hertogh, Saskia Teunisse en Chris den Besten. Ze vertellen waarom de handreiking is gemaakt en ik welke situatie je het kunt gebruiken. Verder gaat het over ondersteuning van beslisvaardigheid en de beoordeling van wilsbekwaamheid aan de hand van de 10 criteria van Liégeois.

YouTube video thumbnail

Handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid

Het webinar dat hierboven staat gaat over de SKILZ-handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid. Deze handreiking kun je terugvinden op www.richtlijnenlangdurigezorg.nl.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Stappenplan

Taal

Nederlands