Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Een goed gesprek over roken

Gepubliceerd op: 15-01-2021

Met de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ gaan begeleiders het gesprek over roken aan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). De interventie bestaat uit 5 gesprekken tussen begeleider en cliënt. Uitgangspunt voor deze gesprekken is motiverende gespreksvoering.

Erkende interventie stoppen met roken

De interventie is erkend als goed onderbouwd door de erkenningscommissie effectieve interventies van het RIVM.

In 5 stappen aan de slag

Een introductieflyer helpt je om de interventie met cliënten te bespreken. Gebruik hem om een eerste stap te zetten. Als handvat voor de gesprekken is er een leidraad voor begeleiders en een werkboek voor cliënten. De leidraad en het werkboek zorgen voor structuur in de gesprekken. Jij of een collega-begeleider voert 5 gesprekken met de cliënt:

  • Gesprek 1 – Bespreek met elkaar dat jullie het gaan hebben over roken. Zie je twijfels bij je cliënt over roken? Introduceer het werkboek.
  • Gesprek 2 – Wil je cliënt meer weten over wat roken met je doet? Probeer je cliënt zelf de risico’s van roken te laten benoemen.
  • Gesprek 3 – Kijk of je cliënt zelf voordelen van stoppen met roken en nadelen van blijven roken kan bedenken.
  • Gesprek 4 – Is je cliënt bereid zijn gedrag veranderen? Heeft hij er vertrouwen in?
  • Gesprek 5 – Benoem wat in de gesprekken is voorbijgekomen en leg afspraken vast.

    Alle benodigde documenten vind je onder dit artikel.

Zorg voor een echt goed gesprek

Wil jij met je cliënt over roken praten? Hanteer dan deze vier uitgangspunten van motiverende gespreksvoering:

  • Compassie – Handel vanuit het belang van de cliënt.
  • Partnerschap – Je hebt beiden je eigen expertise, op je eigen terrein. Dat maakt jullie gelijkwaardig.
  • Acceptatie – Neem de cliënt zoals hij is, met empathie en zonder oordeel.
  • Ontlokken – Kijk of je de cliënt zijn eigen doelen en redenen voor verandering kunt laten uitspreken. Vraag door op kleine signalen.

Voorkennis

Om de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ uit te voeren is het van belang dat je al intensief getraind bent in Motiverende Gespreksvoering. Het advies is tenminste 4 dagdelen training, gevolgd door coaching ‘on the job’.

Wil je een training Motiverende Gespreksvoering volgen? Neem eens een kijkje bij de Nederlandse vereniging van trainers Motiverende Gespreksvoering of bij de afdeling Opleiden binnen je eigen organisatie.

Onderzoek

De interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ is onderzocht door Vilans. 14 cliënten deden mee aan het onderzoek. 3 cliënten stopten met roken, en nog 3 cliënten gingen minder roken. Dit zijn eerste signalen dat de interventie effectief kan zijn, maar meer onderzoek is nodig. Lees er meer over in het artikel Stoppen met roken door motiverende gespreksvoering.

Bekijk tools en verhalen rond Wat vind ik van mijn roken? 

E-learning Begrijpelijk communiceren 

Hoe kan je als zorgverlener (aanstaande) ouders motiveren om te stoppen met roken? In de nieuwe e-learning ‘Begrijpelijk communiceren’ leren zorgverleners op een begrijpelijke manier met (aanstaande) ouders in gesprek gaan over stoppen met roken. In de e-learning worden veelvoorkomende signalen aangestipt om cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te herkennen. Ook krijgen deelnemers concrete tips voor begrijpelijke communicatie, zoals het toepassen van de terugvraagmethode.

Meer lezen:

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Interventie

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

RIVM