Naar hoofdinhoud Naar footer

Versterk netwerken

Gepubliceerd op: 01-02-2019

Relaties met andere mensen zijn belangrijk in het leven. Mensen met een beperking hebben hier vaak iets meer hulp bij nodig. Het is daarom belangrijk dat zorg professionals zich bezighouden met de sociale netwerken van hun cliënten.

Een goed netwerk om de cliënt heen kan zorgen voor extra zorg, begeleiding, zelfredzaamheid, meer eigenwaarde en het plezier van samen dingen doen.

Netwerkgericht werken

Netwerkgericht werken kan op heel veel manieren. De keuze aan methoden die je kunt toepassen is ook erg groot. Het is daardoor vaak moeilijk om ergens te beginnen. Er zijn 9 tips om je in ieder geval op weg te helpen:

  1. Begin met een open blik: wie zijn belangrijk in het leven van de cliënt?
  2. Laat je leiden door de wensen en voorkeuren van de cliënt. Wie wil hij in zijn netwerk betrekken?
  3. Kijk of het netwerk al eerder in kaart is gebracht, voordat je het zelf gaat doen.
  4. Breng het netwerk in kaart: als een startpunt, niet als einddoel.
  5. Maak het netwerk tastbaar en zichtbaar en breng het regelmatig ter sprake.
  6. Verbeter de kwaliteit van contacten. Dit is even belangrijk als het uitbreiden van het netwerk.
  7. Verbind mensen op basis van vergelijkbare interesses en levensstijl.
  8. Betrek ook buren en buurtbewoners waar mogelijk.
  9. Geef niet op! Soms is tegenslag even nodig om tot een doorbraak te komen.

Als je dan eenmaal begonnen bent, kun je ook de keuze maken welke methode en instrumenten je gaat inzetten. Daarover kun je op deze pagina onder 'Sociale netwerken versterken' veel informatie vinden. Wil je meer lezen over de aanpak en ervaring van een aantal professionals? Kijk dan hier.

Sociale netwerken versterken

Strategieën bij netwerkontwikkeling

Bij netwerkversterking gaat het om het versterken, uitbreiden en in stand houden van het sociale netwerk van de cliënt. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om het netwerk van iemand te versterken. Realiseer je wel dat dit vaak in kleine stapjes gaat. Maar een kleine verandering kan ook al van grote waarde zijn. Belangrijk kan zijn om de juiste stappen te doorlopen bij het versterken van de netwerken. Ook zijn er veel tips en adviezen die je in dit proces kunt gebruiken.

Wijkteams

Wijkteams kunnen veel betekenen bij het versterken van de netwerken van mensen  met een beperking. Helaas hebben wijkteams het vaak heel erg druk met het beantwoorden van vele vragen van burgers. Deze tijd zouden ze eigenlijk nodig hebben om meer mensen te ondersteunen. Er is dan ook een speciale methode gemaakt voor wijkteams. De methode 'Sociale Netwerk Versterking' is bij verschillende wijkteams al een succes.

Familie

Familie is een zeer belangrijk deel van het sociale netwerk voor cliënten. Mantelzorg en familieparticipatie zijn heel waardevol voor het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking. Begeleiders kunnen actieve deelname van de familie stimuleren door gebruik te maken van het werkboek In voor Mantelzorg.

Ook zijn er digitale communicatiemiddelen, waar begeleiders en de familie van de cliënt met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier verbetert de samenwerking, zijn er minder misverstanden en wordt de familie meer betrokken bij de zorg. Een voorbeeld is Familienet.

Jouw bijdrage

Het Kennisplein Gehandicaptensector is altijd in ontwikkeling. Heb je aanvullingen op deze pagina? Laat het dan via deze pagina weten.