De beste zorg voor jouw naaste
Gepubliceerd op: 12-12-2024
Laatst bijgewerkt op: 12-12-2024
Als naaste of verwant van iemand met een beperking heb je recht op en baat bij goede kennis. Goede kennis kan jou helpen om de zorg en ondersteuning voor jouw verwant beter te regelen en bij te dragen aan iemands kwaliteit van leven. Het maakt daarbij niet uit of jouw naaste nu thuis woont of in een zorgorganisatie.
Voor naasten en betrokkenen
Deze pagina is zowel bedoeld voor naasten als andere betrokkenen.
- Als familielid of vriend van iemand met een beperking, wil je het allerbeste voor je naaste. Vanuit je persoonlijke band ben je gemotiveerd en gedreven. Zorgen voor is vanzelfsprekend vanuit de liefde die je voelt. Dat kan het zorgen voor ook zwaar maken. Je kunt hulp en ondersteuning goed gebruiken, maar niet iedereen kent jouw naaste zo goed als jij.
- Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je als buurtbewoner betrokken bent bij de zorg voor iemand met een beperking. Bijvoorbeeld omdat je het belangrijk vindt dat er in jouw buurt wordt omgekeken naar elkaar. En dat mantelzorgers door buurtbewoners ook ondersteund kunnen worden. Als iemand een beperking heeft kan het bijvoorbeeld handig zijn om kennis op te zoeken waardoor je iemand beter begrijpt.
De mogelijkheden kennen
Het zorgsysteem kent veel mogelijkheden. Het kan handig zijn om die te kennen. Zo kun je op zoek gaan naar ondersteuning en oplossingen. Dit kan je ook helpen in de samenwerking met een professional. Denk hierbij onder andere aan de volgende situaties:
- Een professional stelt een methode voor en je wilt graag opzoeken wat dat inhoudt.
- Jouw buurman met een beperking heeft een hulpmiddel nodig. Samen met jouw buur bekijk je de verschillende hulpmiddelen en kom je tot een keuze.
- Jouw naaste staat op een wachtlijst voor zorg of begeleiding. In de tussentijd verdiep jij je alvast in de werkwijze om straks sneller van start te kunnen.
- Je bent niet tevreden over de zorg en ondersteuning die jouw naaste krijgt. Je wilt daarom uitspreken wat je graag anders wilt voor een goede samenwerking. Je bent op zoek naar voorbeelden hoe het ook anders kan.
- De zorg en ondersteuning voor jouw naaste met beperkingen is soms zwaar. Je hebt behoefte aan verhalen van naasten die hetzelfde ervaren.
- Je bent uitgenodigd door een zorgorganisatie om met professionals en cliënten na te denken over wat jullie met de zorg met elkaar willen bereiken. Om inspiratie op te doen, bekijk je verhalen over hoe andere organisaties dit aanpakken.
Onderwerpen voor naasten en betrokkenen
Wij hebben alvast een aantal belangrijke onderdelen bij elkaar gezet. Deze informatie is niet volledig, maar vooral bedoeld als startpunt. Klik vooral door en zoek verder wanneer je dat nodig vindt.
De Green Deal staat voor zorg met minimale CO2-uitstoot en effect op de leefomgeving, met oog voor het gebruik van grondstoffen en materialen. Hiermee draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag én aan de beweging richting passende zorg. Lees op dit kennisplein meer over de Green Deal.
- Mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) kunnen beter ondersteund worden met behulp van de producten uit de EMB-leidraad. Bekijk de producten uit de leidraad. Of wijs professionals op deze leidraad en hoe ze die kunnen toepassen in de eigen organisatie. Bekijk de leidraad en tips op dit kennisplein.
- Mensen met EMB hebben anderen nodig voor een volwaardig leven. Anderen kunnen de wereld naar hen toe brengen: deze begrijpelijk en veilig maken, maar ook spannend en uitdagend. Bekijk de methode op dit kennisplein.
- Hoe stimuleer je iemand met EMB zodat deze persoon in beweging komt? Om een antwoord te geven op deze vragen heeft Koninklijke Visio twee informatievideo’s, een sportportret en een tipkaart ontwikkeld. Bekijk deze informatie op dit kennisplein.
- Het online platform Leven=Meedoen biedt een overzicht aan initiatieven die het mogelijk maken voor mensen met een beperking om gewoon mee te doen in de samenleving.
- Mensen met beperkingen helpen bij het opbouwen en versterken van hun sociale contacten. Dat is het doel van het Platform Sociale netwerken. Iedereen die zich hierbij betrokken voelt kan zich aansluiten bij het Platform. Lees meer over het platform op dit kennisplein.
- Hoe kun je iemand met een beperking helpen nieuwe mensen te ontmoeten of misschien wel liefde te vinden? Bekijk de tips en tools op dit kennisplein.
Mensen met een beperking worden door het systeem, instituten of professionals soms te veel als cliënt en patiënt gezien. Dit uit zich bijvoorbeeld in ‘praten over’ in plaats van ‘praten met’. Op de pagina ‘Praat met mij, niet over mij’ vind je tips en hulpmiddelen om dit te doorbreken.
Hooi op je vork is samen met mensen met NAH, naasten en professionalsontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op vragen die gesteld worden, nadat iemand NAH heeft opgelopen en het eigen leven met NAH vorm wil en kan geven. Bekijk de methode op dit kennisplein.
De Vilans Hulpmiddelenwijzer geeft handige tips en betrouwbare en praktische informatie over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten.
- Het Twinkelmagazine besteedt aandacht aan voorbeelden van vernieuwende, persoonsgerichte zorg. Persoonsgerichte zorg gaat over het aansluiten bij de wensen en behoeftes van iemand met een beperking. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Toch zijn er organisaties die hier goede stappen in weten te zetten. Bekijk het Twinkelmagazine voor inspiratie.
- Samen met Wij zien je Wel (WzjW) startte Stichting Omega begin 2021 een bijzondere pilot; 3 tieners met ZEVMB waren welkom om in het pand van het dagbehandelingscentrum om 3 weekenden te komen logeren met hun eigen begeleider. Op basis daarvan ontwikkelde WzjW een stappenplan om hiermee zelf aan de slag te gaan. Bekijk het stappenplan 'Logeren met je eigen zorgverlener' op dit kennisplein.
Student Social Work Nicole Janssens heeft voor haar afstudeeronderzoek aan de Hogeschool Utrecht een podcastreeks opgenomen over inclusief onderwijs: Samen naar School. Wekelijks komt er een nieuwe aflevering online. Luister naar de podcast.
De Databank Interventies bestaat uit aanpakken (interventies) die goed werken. Ze zijn erkend door een onafhankelijke erkenningscommissie. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat deze interventies werken. Onlangs zijn er twee aanpakken (interventies) voor probleemgedrag opgenomen in de Databank voor het verminderen van probleemgedrag. Het gaat om Agressie te lijf+ en Emotieregulatievaardighedentraining DGT. Bekijk de interventies op dit kennisplein.
- Soms kan het jarenlange zorgen voor een naaste met een beperking je enorm uitputten. Jouw netwerk wordt steeds beperkter. In het ergste geval kan de situatie echt uit de hand lopen. Dit verhaal is geschreven voor professionals. Maar ook jij kunt er je voordeel mee doen:
Lees meer op dit kennisplein. - Brussen zijn broers of zussen van een kind met een beperking. Ze worden ook wel glazen kinderen genoemd. Mensen kijken als het ware door deze kinderen heen om naar die broer of zus met een beperking te kijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als mensen vragen hoe het met hun broer of zus gaat in plaats van met hen. Op de pagina ‘Vergeet de Brussen niet’ vind je tips over hoe er meer aandacht kan komen voor Brussen.
- Als naaste krijg je weleens te horen van de professional dat je los moet laten. Maar dat kun je niet als familielid. Je kunt hooguit ‘anders vasthouden’. Wil je zorgen voor meer begrip? Wijs dan de professional op de pagina ‘Waarom loslaten nooit helemaal lukt’.
In de laatste alinea vind je ook tips over hoe je het gesprek kunt voeren over verwachtingen met elkaar. - Heb je als naaste veel te maken met vrijwilligers? Dan kunnen de tips van het WIFA-model goed werken in de samenwerking. WIFA staat voor Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen. Bekijk de tips op dit kennisplein.
Hoe zet je technologie goed in? Bekijk de 8 tips op dit kennisplein.
Het zorgen voor een dierbare met een beperking kan intensief zijn. En soms kan het ook eenzaam voelen, omdat niet iedereen even goed begrijpt hoe het is. Verhalen van andere mantelzorgers kunnen dan helpen. Ze zijn geschreven voor professionals, maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Niet alleen voor de ervaring van herkenning, ook voor de tips. Bekijk bijvoorbeeld:
Het grote voordeel van een zorgzame buurt? Dat mensen met een beperking daardoor makkelijker mee kunnen doen. Wil je ook bijdragen aan een zorgzame buurt? Dan vind je het concept Buurtcirkels wellicht interessant. Een Buurtcirkel bestaat uit 9 tot 12 mensen die bij elkaar in de buurt wonen en allemaal een hulpvraag hebben. Ze ontmoeten elkaar wekelijks en wisselen uit. In dit artikel uit het Twinkelmagazine vind je meer info over Buurtcirkels en hoe je Buurtcirkels kunt opzetten.