Naar hoofdinhoud Naar footer

3 tips voor een vernieuwende aanpak in de persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 16-04-2025

Zorgorganisaties vernieuwen de persoonsgerichte zorg via Begeleiding à la carte 2. Met openheid, lef en creativiteit spelen ze beter in op de wensen van mensen met een beperking. Benieuwd wat de tips zijn? Lees het in dit artikel.

Samenwerken aan vernieuwing

Een aantal zorgorganisaties werkt aan het verder ontwikkelen, uitbreiden of delen van hun eigen aanpak. Ze doen dit onder andere door de kern en werkwijze van hun aanpak samen te vatten. Ook werken sommige zorgorganisaties samen om een bestaande aanpak geschikt te maken voor hun eigen organisatie. Al deze activiteiten maken deel uit van het programma Begeleiding à la carte 2. 

Lees in voortgangsrapportage meer over het programma Begeleiding à la carte 2

Verandertraject: 3 tips om aan de slag te gaan

De zorgorganisaties werkten het afgelopen jaar aan verschillende stappen in hun veranderproces. De 3 tips passen bij een nieuwe indeling van activiteiten die deel kunnen uitmaken van zo’n verandertraject. 

Richten

• Vraagverheldering 

• Visie, strategie, beleid vormen of aanscherpen 

Inrichten

• Draagvlak creëren binnen en buiten de organisatie 

• Inrichten projectaanpak/processen

Verrichten

• Beschrijven en onderbouwen aanpak

• Doorontwikkelen, ontwikkelen aanpak of kennisproducten 

• Interne training om de aanpak eigen te maken 

Reflecteren

• Evalueren en reflecteren

Kennis delen

• Bekendheid geven aan de aanpak 

• Handleiding of tools over de aanpak delen 

Tip 1: Bepaal je startpunt

Het is goed om te kijken waar je als organisatie in je proces bent. Mogelijk heb je belangrijke activiteiten al op orde wanneer je naar het overzicht kijkt. En andere activiteiten nog niet. Heb je bijvoorbeeld al draagvlak voor de doorontwikkeling van bepaalde activiteiten?

Tip 2: Richten, inrichten en verrichten

Sta je aan het begin? Dan kun je eerst met de stappen 'richten' en 'inrichten' aan de slag gaan. Bijvoorbeeld het bepalen van de focus in jullie traject, of het inrichten van een projectteam. Daarna volgt de stap 'verrichten', bijvoorbeeld het door ontwikkelen van de aanpak, of het opzetten van een training.

Tip 3: Houd je eigen tempo en volgorde aan

De manier waarop je een verandertraject aanpakt, is niet vast. Je kiest wat het beste past bij het probleem en de organisatie. Organisaties verschillen in hoe ze dit doen en waar ze zich op richten. Ook hebben ze verschillende opbouw, cultuur en visie. Daarom loopt elke organisatie in zijn eigen tempo en volgt een eigen route van activiteiten die op dat moment nodig zijn. Er is geen vaste volgorde.

Er komt een huis bij op onze huidige locatie en 2 huizen in het dorp. Onze vraag was: Hoe blijven we kleinschalig in onze aanpak als we van 1 naar 4 woningen gaan? Opschalen en overdraagbaar maken, daar ging het om. Ik heb geleerd dat we dingen moeten vastleggen. Ik heb een hekel aan protocollen, maar het is nodig dat we onze werkwijze zo beschrijven dat we deze kunnen borgen. Bovendien kunnen we de aanpak dan delen met andere organisaties.

Bas Brekelmans, eigenaar van woonzorgorganisatie Kameraet in Bladel

Aan de slag

Misschien zijn er meer organisaties die met dezelfde aanpak aan de slag willen gaan. Dan is het waardevol om samen op te trekken. Hierbij kun je dieper ingaan op voorbeeldcasussen en vraagstukken. Thema’s die aan bod kunnen komen, zijn:

  • werken vanuit de cliëntvraag
  • draagvlak creëren door alle betrokkenen er vanaf het begin bij te betrekken
  • inzet van ervaringsdeskundigheid
  • financiële vraagstukken
  • afstemming met zorgkantoren

Let er wel op dat de onderdelen van de oorspronkelijke aanpak worden behouden.

De ontwikkelingen bij Begeleiding à la carte passen bij het gedachtegoed van Verdonschot. Werken aan vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de praktijk kun je namelijk niet in je eentje. Er is ook geen kant-en-klaar stappenplan voor. Het is een beweging waar meerdere mensen samen aan werken. Het is een proces van vastlopen en in beweging komen. Ervaringen en kennis met elkaar delen helpt daarbij.

Petra van Alphen, programmaleider Begeleiding à la carte 2

Voortgangsrapportage 2024 over Begeleiding à la carte 2

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op de Voortgangsrapportage 2024, onder meer over Begeleiding à la carte 2. Begeleiding à la carte 2 is een programma van Vilans, gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als onderdeel van Toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’.

Het is belangrijk dat mensen met een beperking zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat zij willen. Hiervoor is zorg en ondersteuning nodig die goed aansluit bij hun wensen en behoeften en die van hun naasten. Dit noemen we ook wel persoonsgerichte zorg. Het programma Begeleiding à la carte 1 (BALC-1) van Volwaardig leven (2019-2021) richtte zich op vernieuwing in persoonsgerichte zorg.

Met Begeleiding à la carte 2 brengen we deze gezamenlijke beweging van vernieuwende persoonsgerichte zorg verder. We stimuleren en ondersteunen 29 (oude en nieuwe) deelnemende zorgorganisaties om hun aanpak voor persoonsgerichte zorg verder te ontwikkelen, te versterken en te delen. Dit biedt inspiratie voor andere zorgorganisaties in de sector die hiervan kunnen leren en deze aanpakken en kennis ook kunnen toepassen. Samen brengen we de beweging van persoonsgerichte zorg verder en versterken we het positieve imago van de gehandicaptenzorg.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan