Naar hoofdinhoud Naar footer

5 tips voor het succesvol toepassen van technologie in de gehandicaptenzorg

Gepubliceerd op: 14-04-2025

De toepassing van zorgtechnologie vraagt om een andere werkwijze van cliënten, zorgprofessionals en organisaties. Gehandicaptenzorgorganisaties leren stap voor stap wat nodig is voor langdurige inzet van technologie en wat het hen oplevert.

Benieuwd wat je van hun lessen kunt leren? Ontdek de 5 belangrijkste tips voor projectleiders zorgtechnologie en innovatiemanagers.

Tip 1: Kijk goed naar wat je precies nodig hebt   

Misschien ben je al aan de slag gegaan met de toepassing van zorgtechnologie en loop je vast. Wat is er precies nodig? Bijvoorbeeld duidelijkheid over posities en benodigde competenties van de projectleider. Of dat technologie wel echt een oplossing is voor de cliënt. Ook kan het gaan over meer zicht krijgen op de capaciteit die binnen de organisatie nodig is.

Is er een interne opdrachtgever? De interne opdrachtgever is iemand uit het management of het is degene die de opdracht heeft gegeven voor de toepassing van zorgtechnologie. De interne opdrachtgever is samen met het managementteam verantwoordelijk voor het organiseren van de randvoorwaarden. Inzicht krijgen in deze punten draagt bij aan bewustwording, focus en een realistische kijk op het zorgtechnologieproject. 

Puck Damen, innovatieadviseur van Vanboeijen: ‘Je kunt pas gedegen keuzes maken als je weet welke problemen er moeten worden opgelost’. 

Tip 2: Ontwikkel een gedeelde visie op de vanzelfsprekende inzet van zorgtechnologie 

Een gedeelde visie op de inzet van zorgtechnologie is belangrijk. Het betekent dat een organisatie nadenkt over hoe en waarom technologie in de zorg en ondersteuning wordt gebruikt. Het is nodig dat medewerkers deze visie kennen en steunen. Een visie helpt om richting te geven en uit te leggen waarom verandering nodig is. 

Zonder plan blijft het gebruik van technologie willekeurig. Daarom is ook een duidelijke strategie en helder beleid op basis van de visie nodig voor de toepassing en uitbreiding van technologie. Zo wordt technologie op een goede en blijvende manier gebruikt in de zorg. 

Tip 3: Richt je aanpak of veranderaanpak in 

Denk bij het inrichten van je aanpak of veranderaanpak onder meer aan de volgende belangrijke punten: 

Het ophalen van behoeften, eisen en wensen bij cliënten, en het opstellen van cliëntprofielen en persona’s. Een persona is een niet-bestaande, maar realistische beschrijving van een typische of gewenste gebruiker van zorgtechnologie, en van de mensen die betrokken zijn bij het hele proces van implementatie en gebruik.

Persona’s helpen je om je in gebruikers te verplaatsen. De projectleider krijgt zo kennis en inzicht in wat iemand denkt, voelt en motiveert. En daardoor kan de projectleider beter bewustwording en draagvlak creëren, keuzes onderbouwen, rol- en taakverdelingen helder krijgen en communicatie verbeteren. 

Het in kaart brengen van zorg- en werkprocessen die met behulp van technologie opnieuw moeten worden georganiseerd. Dit is de basis voor het project.

Werken aan het verminderen van weerstand en het vergroten van steun bij zorgprofessionals, cliënten en hun naasten bij het gebruik van technologie.

Tip 4: Zorg bij opschaling voor een goede borging in de processen

Opschaling betekent het op grote schaal gebruik maken van technologie of over de inzet van meerdere technologieën op één of meer locaties. Een succesvolle opschaling betekent dat je de toepassing van technologie verbindt met de visie en strategie van de organisatie. 

Het uitdragen van een visie op zorgtechnologie als onderdeel van de visie op zorg, is belangrijk in de hele organisatie. Het vraagt van teamleiders, regiomanagers, directeuren en bestuurders dat ze begrijpen wat zorgtechnologie kan bijdragen. Het vraagt ook dat ze dit laten zien. De inzet van zorgtechnologie is niet of niet meer willekeurig. Zo laat je ook digitaal leiderschap in de organisatie zien. 

Bij opschaling ligt de verantwoordelijkheid voor de vanzelfsprekende inzet van technologie niet meer bij de innovatie-afdeling. Andere afdelingen binnen je organisatie zijn bepalend voor de borging. Denk hierbij aan afdelingen als ICT, HR, Behandeling, Facilitair, Inkoop of Medezeggenschap. Een goede borging in de processen binnen de hele organisatie is nodig. 

Luuk van den Elshout, projectleider en innovatieadviseur bij Prisma: ‘Ik leerde dat er doorlopend trainingen nodig zijn en dat een feedbacksysteem ervoor zorgt dat de kwaliteit gewaarborgd blijft of zelfs verbetert.'

Tip 5: Neem onderzoek en monitoring in je aanpak mee

Onderzoek kan bijvoorbeeld bijdragen aan evaluaties van zorgtechnologie die je al inzet. Denk aan een goede vragenlijst die inzicht geeft in hoe goed een technologie benut wordt. Met die kennis heb je een goede basis om de toepassing anders te doen of misschien voor een andere technologie te kiezen. Ook kunnen onderzoekers helpen bij de selectie en interpretatie van een grote hoeveelheid informatie die je als zorgorganisatie verzamelt. Deze informatie is belangrijk om het management te overtuigen van de investering.

Binnen het programma Innovatie-impuls worden zorgorganisaties begeleid met deze onderzoeken. Daarnaast wordt onderzocht onder welke voorwaarden regionale samenwerking resultaten biedt. En welke technologieën zelfredzaamheid, werkplezier, arbeidsondersteuning en efficiëntie van zorg opleveren. De resultaten worden naast de kosten gelegd om te zien of de toepassing van technologie zinvol en haalbaar is.

De inzet van zorgtechnologie is geen doel op zich. Er moet in de basis altijd een vraag van de cliënt liggen. Dat is waar we het voor doen. De afgelopen jaren is er met deelnemende organisaties hard gewerkt aan het ontwikkelen van de interactieve Innovatieroute. Hier komen alle stappen samen om tot duurzame implementatie van de zorgtechnologie te komen. Zorgtechnologie die aansluit op de behoefte van de cliënt en die het werk voor de zorgprofessional leuker en makkelijker maakt. Zo dragen we met elkaar bij aan de toekomstbestendigheid van de zorg. Lenieke Velis, programmaleider Innovatie-impuls 2.

Lenieke Velis, Programmaleider Innovatie-impuls 2

Succesvol zorgtechologie inzetten met behulp van de InnovatieRoute

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op de Voortgangsrapportage 2024, onder meer over Innovatie-impuls 2. Innovatie-impuls 2 is een programma van Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp, gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als onderdeel van Toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking. In 2024 hebben adviseurs van de Innovatie-impuls maatwerkondersteuning geboden aan 26 zorgorganisaties en 2 regionale samenwerkingsverbanden.

Lees de voortgangsrapportage van de Toekomstagenda 'Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking'.

De InnovatieRoute staat centraal in de Innovatie-impuls en helpt zorgorganisaties en projectleiders om technologie duurzaam te implementeren en op te schalen. De route is gebaseerd op kennis, praktijkgericht onderzoek en jarenlange ervaring uit de sector. Hiermee helpt de route om de technologie succesvol in te zetten én te borgen. Het resultaat? Meer zelfstandigheid en eigen regie voor mensen met een beperking. De InnovatieRoute is ontwikkeld in samenwerking met strategisch designbureau Greenberry.

Ga naar de InnovatieRoute en ontdek hoe je succesvol kunt innoveren met zorgtechnologie. 

Bron

Voortgangsrapportage 'Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking'

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan