Naar hoofdinhoud Naar footer

Beeldzorg in de gehandicaptenzorg; door corona eindelijk een doorbraak! Of toch niet?

Gepubliceerd op: 27-05-2024

Met beeldzorg kun je slimmer zorg verlenen. Cliënten en begeleiders kunnen ook tijd besparen. Via beeldbellen kun je bijvoorbeeld contact houden met cliënten die verder weg wonen of moeilijk te bereiken zijn. Zo kun je de toegang tot zorg verbeteren. Wat zegt onderzoek uit de Innovatie-impuls over de ervaringen met beeldzorg en verwachtingen in de toekomst van beeldzorg?

Tijdens de coronacrisis werd beeldzorg steeds belangrijker in de gehandicaptenzorg. Door de lockdown kon ambulante begeleiding en dagbesteding alleen op afstand plaatsvinden, via beeldzorg. Cliënten kregen zorg en begeleiding via een beeldscherm. Toen later het land voor een deel openging, konden zorgprofessionals weer naar cliënten en woongroepen toe.

We hebben onderzoek gedaan naar de ervaringen van medewerkers en cliënten met beeldzorg tijdens de coronamaatregelen. We vroegen hen wat ze van beeldzorg vonden. Ook vroegen we of ze beeldzorg in de toekomst willen blijven gebruiken en waarvoor.  

Onderzoeksresultaten 

Uit het onderzoek blijkt dat cliënten en medewerkers goede ervaringen hebben met beeldzorg. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op de zorg die er al is. De implementatie tijdens corona lijkt alleen onvoldoende volgens een plan te zijn gebeurd. Begeleiders, cliënten en naasten vallen snel weer terug in oud gedrag.  

Hoe zorg je ervoor dat beeldzorg gebruikt blijft worden? Voor duurzame implementatie is nodig dat bestuur, managers, medewerkers, cliënten en naasten samen een heldere visie op de rol van digitale zorg en contact ontwikkelen. In onderstaande infographic zijn de belangrijkste boodschap en onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.   

Onderzoek binnen de Innovatie-impuls 

Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Maar het is ook interessant voor mensen met een beperking, naasten en cliëntenraden. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.

Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoekskennis

Programma's / projecten

Innovatie-impuls