Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Betekenis, ervaring en ondersteuning van zelfbepaling

Gepubliceerd op: 21-11-2018

Laatst bijgewerkt op: 15-12-2023

Jacqueline van Tuyll van Serooskerken doet promotieonderzoek naar de betekenis, ervaring en ondersteuning van zelfbepaling bij mensen met ZEVMB.

Jacqueline van Tuyll van Serooskerken doet promotieonderzoek naar de betekenis, ervaring en ondersteuning van zelfbepaling naar de van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB). Jacqueline voert twee kwalitatieve deelstudies uit. Als begeleider kan je met de uitkomsten van het promotieonderzoek inspiratie op doen voor op de werkvloer. 

Deelstudie ZEVMB

“In de eerste deelstudie wil ik erachter komen wat zelfbepaling en motivatie volgens ouders/verwanten betekenen voor mensen met (Z)EVMB en welke keuzes betekenisvol zijn voor de ervaring van zelfbepaling bij mensen met (Z)EVMB. Hiervoor heb ik samen met ervaringsdeskundige verwanten een interviewguide ontwikkeld en uitgeprobeerd. In de tweede deelstudie richt ik me op het in kaart brengen van verschillende overgangsmomenten (transities) op verschillende levensdomeinen die belangrijk zijn in het leven van mensen met (Z)EVMB, zoals verandering van woonsituatie. Ik ga daarbij kijken hoe zelfbepaling tijdens deze transities een rol speelt.”

Casus

Ik ben de moeder van Owen met EMB. Jacqueline kwam mij interviewen over zelfbepaling van Owen. Ik had niet verwacht dat er door haar vragen zoveel nieuwe inzichten bij me boven zouden komen. Owen kan namelijk niet heel veel zelf door al zijn beperkingen, dacht ik, dat bleek dus mee te vallen! Boeiend zoals onderzoek kan werken voor de dagelijkse praktijk. Wanneer kunnen we de onderzoeksresultaten verwachten?​

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek.

Beoordeling

Jacqueline van Tuijl onderzoekt betekenisvolle vormen van eigen regie en keuzes voor de ervaring van zelfbepaling van mensen met EMB. Dit onderzoek zal onder meer resulteren in een transitiematrix die ouders en hulpverleners informeert over de verschillende transities in het leven van mensen met EMB. Bron: Kennisplein Gehandicaptensector, nieuwsbrief (pdf, onderaan de pagina). 

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Onderzoek

Taal

Nederlands