Brochures 'Wie beslist?'
Gepubliceerd op: 28-05-2019
De cliënt ondersteunen bij het nemen van beslissingen. Wat is hierin de taak van de vertegenwoordiger en van de begeleider? Wanneer doe je dit goed? Zorgorganisatie Abrona heeft in samenwerking met Loes den Dulk van Stichting Raad op Maat twee brochures ontwikkeld. Brochures met daarin stappenplannen over de verantwoordelijkheid van vertegenwoordigers en begeleiders bij het ondersteunen van besluitvorming.
Stappenplan voor de begeleider
Wie is er verantwoordelijk voor de keuzes in het leven van een cliënt met een verstandelijke beperking? De cliënt zelf, de ouders/verwanten of de begeleider? Ouders en verwanten voelen zich verantwoordelijk zolang ze ervaren dat hun familielid de keuzes niet voldoende overziet. Maar wie beslist dat? En hoe beslis je dat? Wat is de verantwoordelijkheid van de begeleider? Hierover bestaat in de praktijk veel onduidelijkheid. Als begeleider moet je weten waar je verantwoordelijkheid ligt. Het stappenplan uit de brochure 'Wie beslist?' biedt daarbij houvast.
De brochure (pdf) is onderaan deze pagina te downloaden.
Stappenplan voor de vertegenwoordiger
Vertegenwoordigers zijn heel belangrijk in het leven van mensen met een beperking, maar ze hebben niet vanzelfsprekend de zeggenschap over de cliënt. Die zeggenschap ligt bij de cliënt zelf. Uitgangspunt in de wetgeving is dat iedereen boven de 18 zelf beslist over zijn eigen leven. Grote keuzes, kleine keuzes, verstandig, dom, goed of fout, je bent zelf verantwoordelijk. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Alleen als de cliënt niet in staat is de keuze te overzien, en de keuze is rechtstreeks nadelig of gevaarlijk voor de cliënt, heeft een hulpverlener of vertegenwoordiger het recht en tegelijk de plicht om de cliënt de keuze uit handen te nemen. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de vertegenwoordiger? Het stappenplan uit de brochure 'Wie beslist?' biedt daarbij houvast.
De brochure (pdf) is onderaan deze pagina te downloaden.
Meer informatie
Downloads