Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De impact van technologie in de woning

Gepubliceerd op: 15-04-2024

Mensen met een lichamelijke beperking hebben vaak levenslange zorg en ondersteuning nodig, en ervaren uitdagingen om hun niveau van zelfredzaamheid te behouden of (opnieuw) te bepalen. Technologie kan helpen om de eigen regie en zelfredzaamheid te vergroten.

Er is literatuuronderzoek gedaan naar hoe technologie in de woning kan bijdragen aan meer zelfredzaamheid. Hierbij is gekeken naar technologieën die ondersteunen bij de dagelijkse activiteiten, zoals eten, mobiliteit, gordijnen opendoen, communicatie, verplaatsing van rolstoel naar bed en vrije tijd.  

Onderzoeksresultaten 

De technologieën die in het onderzoek naar voren kwamen, hebben op verschillende manieren invloed op de zelfredzaamheid. Maar het gaat verder dan alleen zelfredzaamheid. Mensen met een lichamelijke beperking zien het ook als een manier om meer controle over hun eigen leven en keuzes te hebben. In onderstaande infographic zijn de kernboodschap en de belangrijkste onderzoeksresultaten in tekst en beeld weergegeven. In de infographic staat ook een link naar het volledige wetenschappelijke artikel.  

Onderzoek binnen de Innovatie-impuls 

Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Maar het is ook interessant voor mensen met een beperking, naasten en cliëntenraden. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.

Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Infographic

Soort kennis

Onderzoek