Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De koffershop: Middelengebruik in beeld, dat scheelt!

Gepubliceerd op: 11-06-2021

De voorlichtingskoffer uit het pakket ‘Middelengebruik in beeld, dat scheelt!’ helpen begeleiders om met cliënten met een LVB in gesprek te gaan over middelengebruik.

Mensen met een LVB lopen een hoger risico om verslaafd te raken. Aandacht hiervoor door begeleiders en behandelaren is dan ook erg belangrijk.

Het pakket ‘Middelengebruik in beeld, dat scheelt!’ kan helpen om in elk stadium van verslaving (zie informatie over het stoplichtmodel) het gesprek hierover aan te gaan met cliënten.

Wat zit er in de voorlichtingskoffer?

In de voorlichtingskoffer zitten werkboeken in de kleuren groen (geen gebruik/ eerste kennismaking), oranje (experimenteel/ geïntegreerd gebruik/ lichte stoornis) en rood (matige/ ernstige stoornis). De inhoud van de koffers is passend bij het stadium van verslaving waarin een cliënt zich bevindt. Het groene werkboek bevat bijvoorbeeld verschillende methoden voor voorlichting, terwijl de inhoud uit het rode werkboek een cliënt kan helpen om inzicht te krijgen in risico’s van gebruik en mogelijkheden om te stoppen/ minderen.

Het materiaal in de koffer bevat onder andere een spel, specifieke LVB-folders, de dvd Roes, een kickbox, stickers en kleine beloningen. Natuurlijk beschikt de koffer ook over tools voor begeleiders; interactieve websites die met de cliënt bezocht kunnen worden, een observatielijst voor gamen en gesprekstips om het gesprek over alcohol en drugs aan te gaan (gebaseerd op de cirkel van gedragsverandering en de motiverende gespreksvoering).

Casus

Pim (20 jaar) heeft een LVB en drinkt teveel alcohol. Hij doet erg zijn best om ermee te stoppen, maar dat is niet makkelijk! Meestal gaat het goed, dan houdt Pim zich aan zijn doel. Een moment om trots op te zijn en dat gevierd mag worden! De ouders van Pim willen hem op die momenten dan ook graag belonen. Ze vragen zijn begeleiders om hulp. Welke tips kun je als begeleider meegeven aan de ouders van Pim? 

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

De koffer maakt onderdeel uit van een volledige pakket ‘Middelengebruik in beeld, dat scheelt!’ ontwikkeld door LeekerweideGroep - ZWOpleidingen. De koffer bevat een folder waarin dit gehele pakket toegelicht wordt. Bijna alle producten in de koffer zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut.

LeekerweideGroep heeft begeleiders gevraagd hoe de koffer hen heeft geholpen in hun werk. Door meer aandacht aan middelengebruik en verslaving te besteden, hebben begeleiders meer kennis en vaardigheden gekregen om hier op een goede manier mee om te gaan. Cliënten voelen zich serieus genomen en vinden het fijn om met begeleiders in gesprek te kunnen gaan over hun gebruik.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Methode

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands