Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementie: elke dag een tip voor een samenwerking met naasten

Gepubliceerd op: 03-02-2022

Laatst bijgewerkt op: 08-07-2023

In de (H)erken jij dementie-kalender vind je tips voor een betere samenwerking met naasten bij het herkennen van dementie. Door deze op te hangen word je op een leuke manier herinnerd aan dit belangrijke thema.

In deze video vertelt Lisa Delmée meer over de kalender:

Naast de kalender is tijdens één van de bijeenkomsten van de proeftuinen van (H)erken jij dementie door Dickie van der Kaa (Kansplus) een presentatie verzorgd met tips:

Casus

Koen werkt op een groep met oudere cliënten. Een aantal van zijn cliënten hebben dementie, of er zijn vermoedens van dementie. Van veel cliënten zijn hun ouders al overleden, maar zijn er wel broers of zussen die hun naaste goed kennen. Hoe zou hij beter met hen kunnen samenwerken bij het herkennen van dementie en de begeleiding van zijn cliënten?

Aan de slag

In de beginperiode van dementie kunnen veranderingen subtiel zijn. Daarom is het belangrijk om samen te kijken naar de veranderingen. Door met elkaar in gesprek over ‘niet pluis gevoel’- vermoedens kan je dementie eerder opsporen. De rol van naasten is hierin extra belangrijk, omdat zij hun naaste goed kennen. De kalender geeft handvatten en tips om samen te werken met naasten van mensen met een verstandelijke beperking en (mogelijke) dementie.
 
De kalender biedt voor elke dag van het jaar inspiratie en een aanknoping voor een gesprek met je collega’s of de naasten van jouw cliënt.
 
De kalender bestaat uit verschillende soorten tips:

  • Tips samenwerken met mantelzorgers bij herkennen van dementie
  • Specifieke tips hoe herken je dementie?
  • Tips om oog voor mantelzorger te hebben
  • Tips om contact te onderhouden tussen cliënt en naasten
  • Tips begeleiding persoon dementie

Je kunt de kalender uitprinten en ophangen op een plek in jouw organisatie waar je vaak komt, zoals een toilet, teamruimte of bij de kapstok. Je kunt de kalender ook digitaal gebruiken of één pagina printen en uitdelen aan je collega’s.

Onderbouwing

De kalender is gebaseerd practice-based kennis (kennis op basis van praktijkervaringen). 

De kalender is ontwikkeld binnen de proeftuinen van (H)erken jij dementie. De tips zijn gebaseerd op ervaringen van de deelnemende organisaties aan de proeftuinen en deelnemers aan de workshops op het congres van Herken jij dementie op 18-3-2021. In de kalender is ook een bronnenlijst te vinden.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

  • Leidraad
  • Methode