Persoonlijke ervaringen met technologie ophalen met de onderzoeksbox
Gepubliceerd op: 13-06-2024
Hoe helpt technologie mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in hun leven? Als we dat willen weten dan moeten we hun ervaringen met technologie ophalen. De onderzoeksbox helpt je hierbij.
Mensen met een verstandelijke of cognitieve beperking zijn vaak minder taalvaardig. Ook vinden ze het vaak lastig lang de aandacht erbij te houden. Daarom zijn vragenlijsten en interviews niet altijd geschikt om hun persoonlijke ervaringen met gebruik van technologie op te halen. Met behulp van de onderzoeksbox delen cliënten met LVB of NAH hun ervaring met zorgtechnologie op een simpele manier met onderzoekers.
Het gebruik van de onderzoeksbox
In onderstaande infographic vind je de stappen voor hoe je de onderzoeksbox gebruikt. En je vindt er tips voor het maken van opdrachten en materialen voor in de box. In de infographic staat ook een link naar het wetenschappelijke artikel waar je meer kunt lezen over de ontwikkeling van de onderzoeksbox.
Onderzoeksresultaten
In het onderzoek is eerst gekeken welke gegevens op welke manier verzameld kunnen worden. Daarna zijn er opdrachten en materialen ontworpen die zijn getest met ervaringsdeskundigen. 10 deelnemers hebben met de box gewerkt. Zij zijn geïnterviewd over hun ervaringen.
De onderzoekers lieten cliënten twee zorgapps evalueren met de onderzoeksbox:
- SignaLEREN voor cliënten met een licht verstandelijke beperking;
- MijnEigenPlan voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel.
Uit de resultaten bleek dat deze onderzoeksbox (over apps) een aantrekkelijke en laagdrempelige manier is om ervaringen met technologie te delen.
Onderzoek binnen de Innovatie-impuls
Deze resultaten zijn relevant voor iedereen die technologie in wil zetten als vast en waardevol onderdeel in de zorg en ondersteuning in de gehandicaptenzorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de innovatiemanager, de implementatiemedewerker, de projectmanager en de zorgbegeleider. Maar het is ook interessant voor mensen met een beperking, naasten en cliëntenraden. Het onderzoek dat in de Innovatie-impuls gedaan wordt naar de implementatie en toegevoegde waarde van de gekozen technologieën draagt bij aan de verdere wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg.
Dit onderzoek is uitgevoerd in de Innovatie-impuls 1 en is onderdeel van de Innovatie-Route. De Innovatie-impuls is een programma van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Academy Het Dorp. In de Innovatie-impuls 1 is nog meer onderzoek gedaan naar de implementatie en toegevoegde waarde van technologie in de gehandicaptenzorg.
Lees meer
Downloads