Naar hoofdinhoud Naar footer

Expertisecentrum EMB

Gepubliceerd op: 09-08-2019

Expertisecentrum EMB brengt wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samen onder één dak.

Expertisecentrum EMB richt zich op training, consultatie en ontwikkeling en toepassing van wetenschappelijke kennis. Deze kennis is toegankelijk voor iedereen.

Mensen met EMB zijn de hele dag, op alle terreinen van het dagelijkse leven, afhankelijk van anderen. Zij kunnen niet zelfstandig de wereld ontdekken en ervaringen opdoen. Hun familie en hun zorgprofessionals moeten die wereld naar hen toe brengen. Hem begrijpelijk en veilig maken, maar ook spannend en uitdagend. Dat is niet eenvoudig en daarom is er veel (wetenschappelijke) kennis nodig die weer vertaald moet worden naar de praktijk.

Casus

We zijn vastgelopen in de begeleiding van Nicky. We willen ons breed oriënteren op de mogelijkheden om de beeldvorming en begeleiding weer op de rit te krijgen. Daarbij willen we gebruikmaken van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten. Kan er bij Nicky sprake zijn van zelfverwondend gedrag. Hij bijt altijd op zijn lip. Is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar gevoeligheid voor geluiden en hoe daarmee om te gaan? 

Onderbouwing bruikbaarheid expertisecentrum

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.


Beoordeling
Het expertisecentrum EMB verzamelt, onderzoekt en verspreidt kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met EMB. Expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen de 's Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen. De samenwerking tussen de twee krijgt vorm in een zogenaamde ‘academische werkplaats’. Hier doen zij praktijkgericht onderzoek op het gebied van vraagstukken binnen de verstandelijk-gehandicaptenzorg. En met name voor de mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Bron: VGN

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier. Ga naar de leidraad

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Lees meer over Gewoon Bijzonder

Laatst bijgewerkt op: 14-12-2023 

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Onderzoekskennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder