Gevoelens bespreken met gekleurde blokjes
Gepubliceerd op: 16-05-2020
Buts en Bofn helpt cliënten te praten over wat er gebeurt en helpt om uitdrukking te geven aan gevoelens, gedachten, emoties en gebeurtenissen. Wat gebeurde er? Wat voel je? Wat denk je? Wat zijn helpende gedachten en welke gedachten helpen juist helemaal niet?
Hoe werk je met Buts en Bofn?
De methodiek is voor ondersteuning van kinderen en volwassenen om te communiceren met zowel professionals als ouders. Cliënten kunnen met dit materiaal laten zien hoe ze zich voelen. Op de kleurenkaart leg je vast wat welke kleur betekent, dat kan voor iedereen anders zijn.
Gevoel uiten met gekleurd persoontje
Zodra de kleuren een persoonlijke betekenis hebben gekregen, bouwt de cliënt de persoontjes op met de blokjes en vormen. De persoontjes kunnen hun armen omhoog doen of omlaag, ze kunnen staan of zitten en zelfs op z’n kop. De houding drukt uit hoe iemand zich voelt in een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld: als iemand het persoontje ondersteboven zet, kan dat symbool staan voor ‘Mijn leven staat op zijn kop’. Als de armpjes omhoog staan, kan dat betekenen: ‘Ik ben heel boos!’
Op deze manier laat een cliënt met het eigen gebouwde persoontje zien hoe het zich voelt, zonder er iets bij te hoeven vertellen. Dit kun je steeds herhalen om te kijken of de situatie verandert.
Visualiseren
Het uitbeelden van een situatie, ervaring of gebeurtenis maakt de kern van het probleem snel helder. Hierdoor kun je op afstand naar de situatie kijken en erover praten. Als vervolg daarop kan iemand een persoontje bouwen dat in de gewenste situatie staat, met andere kleuren en een andere houding. Ook een communicatieprobleem tussen twee personen kun je zo visualiseren. Diverse suggesties voor de begeleiding staan in de handleiding.
Meer weten? Kijk op www.butsenbofn.nl