Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Girls’ Talk+ en Make a Move+

Gepubliceerd op: 22-06-2022

Girls' Talk+ en Make a Move+ maken jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) seksueel wijzer en weerbaarder.

Zowel meiden als jongens met een licht verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar in relaties en seksualiteit. Ook online zijn ze kwetsbaarder. Ze hebben minder oog voor risico’s en zijn vaker slachtoffer van sexting. Jongens met een licht verstandelijke beperking lopen ook meer risico op het plegen van seksuele grensoverschrijding. 

Onderzoek Rutgers

Tussen september 2021 en juli 2022 onderzoeken de Erasmus Universiteit en kennisinstituut Atria de effectiviteit van een relatief nieuw groepscounselingsprogramma ter preventie van (slachtoffer worden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag voor jonge mannen (14-21 jaar) met een lichte verstandelijke beperking. 

Als de methode effectief blijkt, zou deze breder kunnen worden ingezet. Draag je bij aan de kennis over deze methode, door deze in te voeren en mee te doen met het onderzoek?

Preventieprogramma's weerbaarheid en seksueel gezond gedrag

Rutgers ontwikkelde twee preventieprogramma’s over seksualiteit, relaties en weerbaarheid voor jongeren tussen de 14 en 21 jaar met een LVB: Girls‘ Talk+ voor meiden en Make a Move+ voor jongens. De programma's bieden steun aan kwetsbare jongeren bij het doormaken van een gezonde seksuele ontwikkeling, zodat ze hierin gezonde keuzes kunnen maken. 

Werkwijze Girls’ Talk+ en Make a Move+

In acht bijeenkomsten van 1,5 uur leren de jongeren in kleine groepjes om seksueel weerbaar te zijn. Hierbij worden ze begeleid door twee trainers. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema, zoals het eigen lichaam, partnerkeuze, wensen en grenzen en veilige seks. 

Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies.

Twee onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies. Erkende interventies worden opgenomen in Zorginzicht (kwaliteitsbibliotheek) van Zorginstituut Nederland.

Meer informatie over het erkenningstraject van Girls’ Talk+ lees je in de Databank erkende interventies.

Meer informatie

In de flyer (download onderaan de pagina) lees je meer over beide programma's. Ook kun je contact opnemen met Marianne Jonker van Rutgers via email m.jonker@rutgers.nl

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Rutgers