Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking aangepaste intake

Gepubliceerd op: 06-04-2021

(H)erkend en juist behandeld. Handreiking voor implementatie en uitvoering van een LVB-vriendelijke intake in de verslavingszorg.

Tussen de verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg zitten er verschillen in werkwijze. De werkwijze van de verslavingszorg sluit niet altijd goed aan bij wat mensen met een LVB nodig hebben. Dit kan ervoor zorgen dat zij tussen wal en schip vallen en niet de zorg krijgen die zij nodig hebben.

De handreiking voor een aangepaste intake helpt hierbij. In deze handreiking wordt aangegeven hoe een intakeproces in de verslavingszorg LVB-vriendelijk(er) gemaakt kan worden. Het bevat praktische tips voor begeleiders en behandelaren in zowel de verstandelijk gehandicaptenzorg als verslavingszorg waarmee zij onderlinge afspraken kunnen maken.

Download de handreiking (pdf) onderaan de pagina.

Casus

Janneke werkt als behandelaar in de verslavingszorg. Ze heeft vandaag een intake met Erwin, die wordt begeleid vanuit de verstandelijk gehandicaptenzorg. Janneke vindt het belangrijk om goed bij Erwin aan te sluiten, om hem te kunnen helpen zijn verslaving te doorbreken.

Daarom belt Janneke met Amira. Zij is de persoonlijk begeleider van Erwin. Amira vertelt dat zij graag mee wil komen naar de intake, om Erwin te ondersteunen. Haar rol is die van ‘vertaler’ en ‘ondertitelaar’, zoals zij zelf uitlegt. Fijn dat dit zo loopt! Wat kan Amira nog meer doen om de intake bij de verslavingszorg LVB-vriendelijker te maken?

Fase van verslaving

Fase

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

​Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based en research-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

De handreiking is bedoeld om de intake bij de verslavingszorg voor (jong)volwassenen met een LVB gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een LVB al vroeg wordt opgespoord als deze nog niet (h)erkend was of door begeleiders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg ook uit te nodigen als iemand al in zorg is.

De handreiking is ontwikkeld door Tactus en het IVO, in opdracht van Resultaten Scoren. Met behulp van focusgroepen, een literatuurstudie en ervaringen van begeleiders en behandelaren is de handreiking tot stand gekomen. In vier verschillende instellingen is de handreiking vervolgens onderzocht.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands

Auteur

Joanneke van der Nagel