Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Hebben jullie bewoners zin in de dag?

Gepubliceerd op: 13-01-2022

Laatst bijgewerkt op: 26-06-2023

Schuilenburg in Raalte is een woonlocatie. Het verhaal van 'Zin in mijn dag' schetst de ontwikkeling die zij doormaken bij hun verkenning naar een meer passende daginvulling voor steeds oudere bewoners. Steeds meer blijkt hoe belangrijk het doorlopende gesprek is over deze daginvulling. Met de bewoner, de familie, collega’s, tussen wonen en dagbesteding en met leidinggevenden. Het filmpje en de dialoogvragen gebruik je om het Zin in je dag-gesprek ook op jouw locatie op gang te brengen.

Het is belangrijk om het Zin in mijn dag-gesprek te voeren met de bewoner, de familie, collega’s van zowel wonen als dagbesteding en leidinggevenden. Vaak is het wel prettig om eerst met je collega’s een keer hierover in gesprek te gaan. Binnen Schuilenburg merkten zij dat het erg waardevol is om dit gesprek over dagbesteding te voeren met mensen vanuit verschillende teams, zodat je ook eens hoort hoe anderen omgaan met de ondersteuning van de dagbesteding. 

Casus

'Als ik 80 ben wil ik stoppen met werken, mag dat?' was een vraag van een bewoner. Geen gekke vraag toch? Waarom gaan eigenlijk de bewoners naar dagbesteding zo lang als zij het aankunnen, in plaats van zolang ze willen? Hoeveel ruimte hebben ze om te kiezen om hun dagen anders in te vullen? Hoe helpen we ze hierbij?  

Ervaringen

'Het Zin in mijn dag-gesprek heeft voor mij de waarde dat een bewoner kan doen wat hij wil en anderen mag ontmoeten. Ik wil bijdragen door de verbinding hierin te zoeken met collega’s.'

Dit is een van de ervaringen na afloop van het eerste Zin in mijn dag-gesprek binnen Schuilenburg. Tijdens het gesprek kwamen al veel concrete voorbeelden langs hoe ze bewoners flexibel kunnen ondersteunen zodat ze meer kunnen zien en ervaren wat ze willen doen, zonder dat het moet. 

Wat heb je nodig?

  • Deelnemers uitnodigen (een groep van 4 tot 10 personen of twee grotere groepen)
  • Een ruimte regelen met apparatuur om het filmpje te laten zien 
  • Pen en papier zodat de deelnemers wat op kunnen schrijven
  • De gespreksvragen die te downloaden zijn onderaan de pagina bij Downloads

Aan de slag met het Zin in je dag-gesprek

Start het gesprek door samen naar het filmpje te kijken:

Ga vervolgens in gesprek ondersteund door de bijbehorende gespreksvragen. Lees de werkvormen die bij de vragen staan en kies of je dit gaat gebruiken. Neem de tijd voor het gesprek zodat er een ontspannen sfeer ontstaat, bijvoorbeeld 1,5 tot 2 uur.

De vragen bij het Zin in mijn dag-ontwikkelverhaal zijn bedoeld voor begeleiders van wonen en dagbesteding. De centrale vraag voor leidinggevenden en beleidsmedewerkers is ‘Hoe veel flexibiliteit er mogelijk is rondom de invulling van de dag, in de manier waarop zorg en dagbesteding georganiseerd is?’. 

Onderbouwing

Het verhaal schetst de ontwikkeling van het project binnen Schuilenburg. Het project is heel anders  gelopen vanwege alle coronamaatregelen. De afgelopen 2 jaar ontdekten we steeds meer vragen die aanleiding zijn voor het project en hoe complex we het gemaakt hebben voor cliënten en begeleiders om flexibel invulling te kunnen geven aan de dag. We merken ook dat bijna iedereen geneigd is om alles strak te willen organiseren. Of een oplossing graag willen herhalen, waardoor de ruimte om te kijken wat past nu het beste soms wordt beperkt. Ontspannen ruimte om te verkennen en onderzoeken met elkaar lijkt een essentiële voorwaarde. De bedoeling is dat het Zin in mijn dag-gesprek hieraan bijdraagt.

Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek.

Voor vragen, neem contact op met Silvia Veltien via s.veltien@deparabool.nl

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands