Naar hoofdinhoud Naar footer

Handreiking Herken op tijd dementie

Gepubliceerd op: 03-02-2022

Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023

In de handreiking 'Hoe herken je op tijd dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?' vind je handvatten, rollen en taken bij het herkennen van (mogelijke) dementie.

Het herkennen van dementie kan erg lastig zijn. Daarom is samen optrekken belangrijk om tijdig tot de juiste diagnose te komen. In het document vind je per functie aandachtspunten en mogelijke acties, we maken onderscheid in de volgende functies:

  • Begeleider;
  • Naaste;
  • Team(leider) / locatiemanager; 
  • Gedragsdeskundige/ orthopedagoog / psycholoog; 
  • Deelnemer aan het MDO;
  • Staflid organisatie.

Ook is het mogelijk om een persoonlijke pagina op te maken en je vindt een samenvatting van signalen waar je op kunt letten.

Casus

Fieke werkt als begeleider in een groep met ouder wordende cliënten. De laatste tijd merkt ze bij een van haar cliënten dat hij een ander dagritme heeft dan anders en dat hij wat angstig is. Fieke heeft vermoedens dat er misschien wel sprake van dementie zou kunnen zijn. Wat is er nodig om een juiste, tijdige diagnose te stellen en wie kunnen haar daar bij helpen?

Onderbouwing

De tool is gebaseerd op practice-based kennis (kennis op basis van praktijkervaringen). 

Binnen de proeftuinen van (H)erken jij dementie? hebben de deelnemers verschillende casussen besproken, van Prisma en Koraal. We hebben succesfactoren in het stellen van een tijdige diagnose opgehaald, die de basis zijn voor dit document. In deze video hoor je meer over de proeftuin:

YouTube video thumbnail


De publicatie sluit aan bij de adviezen vanuit de handreiking (psycho)diagnostiek bij achteruitgang van of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking (vb). Ook hebben we voor deze publicatie gebruik gemaakt van de brochure Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Leidraad

Soort kennis

Ervaring