Naar hoofdinhoud Naar footer

Mindfulness voor NAH

Gepubliceerd op: 12-12-2018

De training van ArbeidsBrein is bedoeld voor mensen met een licht tot mild hersenletsel. De training kan onderdeel zijn van revalidatie, maar de meeste deelnemers bevinden zich in de chronische fase.

Trainingsoefeningen zijn afgestemd op deelnemers met NAH. Ze zijn korter, worden vaker herhaald en zijn direct toepasbaar in het dagelijks leven. We werken met aangepaste huiswerkopdrachten afgestemd op niveau/beperking van de deelnemer(s). Een groep bestaat uit maximaal 10 personen. Partner, familie en/of mantelzorger zijn ook welkom als deelnemer, om samen te werken aan een nieuwe balans. In de groep wisselen we NAH gerelateerde ervaringen uit. Is een groepstraining te druk dan is training aan huis ook mogelijk. Na afloop van de training kun je deelnemen aan stilte-ochtenden, om je kennis bij te houden of te verdiepen.

Onderbouwing in de literatuur

Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste 10 naar de werking van mindfulness, algemeen en specifiek bij mensen met NAH, blijkt dat Mindfulness mentale vermoeidheid kan tegengaan, stress reduceert, het geheugen stimuleert, negatieve gedachten minder dominant maakt, leidt tot minder piekeren, concentratie bevordert en een positieve invloed heeft op de werking van het immuunsysteem en bloeddruk. EEG en MRI technieken laten zien dat het beoefenen van Mindfulness leidt tot aantoonbare positieve veranderingen in delen van het brein die verbonden zijn met keuzes maken, het bewaren van overzicht, het verwerken van zintuiglijke informatie(prikkels), geheugen, emotie, concentratie en alertheid.

Onderbouwing in de praktijk

Uit eigen praktijkervaring komt naar voren dat mensen door het beoefenen van mindfulness emoties beter de baas zijn en beter kunnen omgaan met stress. Ze maken door mindfulness effectiever aanspraak op hun geheugen en verwerken zintuiglijke prikkels beter. Dit helpt ook (mentale) vermoeidheid tegen te gaan.

Reacties cliënten

Grace: “Na de training maanden geleden, ben ik nu nog steeds met Mindfulness bezig. Ik merk eerder op wanneer ik gejaagd en gestrest ben. Daardoor heb ik meer keuzes om erop te reageren, waardoor ik minder snel over mijn grens ga. Ik ga anders met drukte en prikkels om, omdat ik me beter kan focussen. Ik pas regelmatigde body scan en ademoefeningen toe. Voorheen kon ik door stress slecht slapen. Dat is sinds de training voorbij. Ik neem meer tijd voor mezelf. Een mindful moment lijkt voor mij als een middagdutje doen, om daarna weer fris te zijn”.

Willem: “Voor de training dacht ik dat meditatie echt iets was als in trance raken. Het tegendeel is waar. Je oefent juist om echt wakker te worden en alert te blijven. Het levert mij meer energie op, waardoor ik beter de dag doorkom. Omdat ik minder moe ben, kan ik beter met prikkels omgaan en lijkt het of mijn geheugen beter werkt. Volgens mij komt dat doordat ik me beter kan concentreren op waar ik op mee bezig ben.”  

Kenmerken

  • Type letsel:
    NAH breed
  • Good practice toegepast bij:
    ArbeidsBrein/MindfulBrein, daarnaast kan de training binnen verschillende zorgorganisaties gericht op NAH verzorgd worden.
  • Betrokken professionals:
    Mindfulness-trainer, medisch maatschappelijk werker, psycholoog, arbeidsdeskundige, running- en beweeg therapeut, maatschappelijk sportcoach, fysiotherapeut, Yoga instructeur. 

Meer weten over Mindfulness voor NAH?

Neem contact met Barry Janssen van ArbeidsBrein via info@arbeidsbrein.nl of via 06-24451960. Of ga naar de Facebookpagina van ArbeidsBrein

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

ArbeidsBrein